Българчета приземиха успешно космически апарат на НАСА! Това се случи

...
Българчета приземиха успешно космически апарат на НАСА! Това се случи
Коментари Харесай

Българчета приземиха успешно апарат на НАСА

Българчета приземиха сполучливо галактически уред на НАСА! Това се случи в турския град Измир, а апаратът беше симулатор на совалката „ Дискавъри ", през който двете момчета минали образование по време на галактически лагер, предава БТВ.

Те са били единствените деца от България сред 130 участници от целия свят.
Момчетата са Васил Стоянов и Максим Христов. Двамата са родени в Съединени американски щати, само че Васил израства в Сливен, а Максим - в Чикаго.

Бащата на Васил разкрил образователния лагер в Измир и изпратил документите на децата. Условията били интерес към астрономията, отличен британски и добра кондиция.

В лагера участниците били от 9 до 15-годишни, разграничени в 9 групи. Васил и Максим попаднали в тим „ Меркурий ", който би трябвало да приземи симулатора на „ Дискавъри ". Васил бил пълководец, Максим - шеф на полета. След тежка екипна работа по следене на 500 индикатора и решение на сериозни обстановки, совалката се приземила.

„ Най-много ми хареса, когато направиш всичко на симулатора и усетиш по какъв начин е в Космоса. Усещането е като да подскачаш на Земята, само че пет пъти по-високо ", изясни 9-годишният Максим Христов.

„ Той симулира когато капсулата на астронавтите остава отвън надзор - изтръпваш, коремът ти се свива, малко е гадно, само че най-важното е да не си затваряш очите ", добави 13-годишният Васил Стоянов.
Момчетата останали в строго охраняваната зона въз основата на НАСА седмица.

Докато били в лагера, се свързвали с родителите си единствено един път дневно, в тъкмо избран час.

Родителите споделят, че са посрещнали пораснали и изменени момчета, бъдещи астронавти. А след сполучливата първа задача в живота си двамата са още по-ентусиазирани. Мечтата им остава Космосът.

След месец Максим ще се прибере в Америка, а Васил и фамилията му остават в Сливен. И двамата споделят, че са подготвени да се срещнат за идващото галактическо предизвикателство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР