Бългapия e cтpaнa c бoгaтa иcтopия и мнoгo мaгичecĸи мecтa,

...
Бългapия e cтpaнa c бoгaтa иcтopия и мнoгo мaгичecĸи мecтa,
Коментари Харесай

Красивите планински села на България

Бългapия e cтpaнa c бoгaтa иcтopия и мнoгo мaгичecĸи мecтa, пoвeчeтo oт ĸoитo ca дoбpe cĸpити зaд пpeĸpacни плaнини и гъcти гopи. Тeзи ceлa имaт гoлямo знaчeниe зa бългapcĸaтa иcтopия и ca тoлĸoвa ĸpacиви, чe щe ce влюбитe в тяx ĸoгaтo ги пoceтитe.

Красивите градове-музеи на България

Село Делчево се намира в полите на Южен Пирин. Има данни за съществуването на селището още от римската ера. Официално Делчево поражда през XVII в. край турски чифлик, до 1912 година е под османска власт. Поминъкът на популацията му през XIX в. е обвързван със земеделие, отглеждане на животни, кираджийство, дюлгерство и дърводобив. В края на века в селото живеят 560 поданици българи - христяни, множеството от които са избити от турската армия по време на подготовката на Илинденско – Преображенското въстание.

е село с над 600 годишна история. Според антична легенда селцето е учредено от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след гибелта на брачна половинка си при завземането на столицата Търново от османците. Заради многочислените си къщи, непокътнати от епохата на Възраждането, селището е получило статута на архитектурен резерват. Сред локалните атракции е прословутото бяло сладко.

Село Ковачевица се намира в планински регион, в Западните Родопи, на към 24 километра е град Гоце Делчев. Основаването на Ковачевица по поверие се свързва със заселници от прилежащото село Рибново и евентуално от Банско. Къщите в едно от най-известните и красиви български села са построени съвсем напълно от камък, в това число и покривите. Само последният им етаж е от дърво. Ковачевица е оповестено за архитектурен резерват поради живописната си възрожденска архитектура.

Широ̀ка лъ̀ка е село в Южна България. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват. Селото е получило името си от старобългарската дума „ лѫка “, означаваща „ извивка, кривина, лъкатушене “. Широка лъка е известна със своите достоверни родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Една от локалните забележителности е църквата „ Успение на Пресвета Богородица “. Освен с архитектурата си, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда.

 Лѐщен (до 1945 година Лѣщенъ) е село в община Гърмен, област Благоевград. Toвa ceлo e cĸpит cĸъпoцeнeн ĸaмъĸ в Poдoпитe - cъc cтapинни ĸъщи, пpиятeлcĸи нacтpoeни xopa и тoплo вpeмe. Навремето селото е било общински център с развита комерсиална база. В последно време доста от старите къщи в селото са реставрирани, като е непокътнат достоверният им архитектурен жанр. Заради достоверния тип на селото, там постоянно се снимат игрални филми и музикални клипове.

Има две митове, свързани с историята на местността и село Гела. Първата е, че това е родното място на Орфей. Втората легенда е обвързвана с края на Второто българско царство. След заточението си в Бачковския манастир патриарх Евтимий е бил заровен в локалния манастир. Той е срутен през 17 век от османците. В началото на 20 век локалните хора вземат решение да построят черква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е заровен човек в седнала поза, със жезъл и златна огърлица.

(обл. Ловеч) се загатва в данъчни архиви от 1624 година под името Ивраджа, Иврач. Първото учебно заведение е учредено през 1854 година и се е намирало в къщата на игумена на троянския манастир Давид (сподвижник на Левски). През 1870 година в селото е проведен скришен революционен комитет. Тук е роден един от ръководителите на Велчовата завера - Иванаки Йонков-Кюркчията.

Село Бръшлян се намира в Странджа, на 14 км от Малко Търново. Селото поражда през 17 век. Според антична легенда в него е роден артистът Орфей.През селото е прекосявал и Васил Левски. Къщата, в която е нощувал, е непокътната и през днешния ден. От 1982 година село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват. В него са непокътнати достоверни къщи, типични за странджанската архитектура от 18-19 век.

 Село Жеравна (общ. Котел) се намира в полите на междинния дял на Източна Стара планина. За произхода на името съществуват няколко версии: едната е, че идва от птицата, което е прекомерно неправдоподобно, тъй като в региона в никакъв случай не кацат жерави; другата – от „ жерна “, „ жерка “, „ жерков “ – думи със старославянски корен, значещ воденица. В близкото минало Жеравна се е наричала Жеруна, което след Освобождението гладко минава в Жеравна. Тук са се развили занаятите, отглеждането на животни и търговията.  Орешак (общ. Троян). Археологически разкопки свидетелстват, че този регион е бил обитаем още през палеолита. През бронзовата ера по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този интервал са открити доста керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, украшения. Край Троян се намира римската цитадела Состра. В непосредствена непосредственост до крепостта е минавал римският път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (дн. Пловдив), остатъци от който могат да се видят и през днешния ден.

 

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР