Балетното заглавие от Чайковски се представя в Пловдив в своята

...
Балетното заглавие от Чайковски се представя в Пловдив в своята
Коментари Харесай

Операта пусна още билети за „Лешникотрошачката“

Балетното заглавие от Чайковски се показва в Пловдив в своята целокупност с оркестър

С наближаването на коледните празници Опера Пловдив ще зарадва феновете с премиера на „ Лешникотрошачката “ от Чайковски. Класическото балетно заглавие ще бъде показано на пловдивска сцена за първи път в своята целокупност в две дейности с оркестър и хор.

Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, а диригент е маестро Диан Чобанов. Приказният свят от историята на Хофман е пресъздаден от сценографа Салваторе Лийстро и художника на костюмите Яна Дворецка. Премиерата е на 21 октомври от 18 часа.

За Боряна Сечанова това е четвърта режисура на „ Лешникотрошачката “, само че за първи път показва цялата версия с оркестър. Хореографията е фюжън от типичен балет на палци и неокласика в танците на механичните играчки, тъй като самата история допуска сходно преплитане на стиловете.

Боряна Сечанова разчита философията в историята, въодушевена от въображението на децата, като извежда концепцията, че те се нуждаят повече от вниманието на родителите, в сравнение с от механични играчки за подарък.

За нея героите в приказката не се разделят на положителни и неприятни, черни и бели. Всички те са цветни в детските сънища и носят разнородни черти в себе си – като грозният лешникотрошач, който оживява и се преобразява в хубав принц.

За работата си с обновената интернационална балетна натрупа на Опера Пловдив хореографът споделя:. „ Всички участници са ужасно млади, което е прелестно! Това е един театър за младите танцьори. “

За маестро Диан Чобанов е дългогодишна фантазия „ Лешникотрошачката “ да бъде сложена с огромен оркестър в Опера Пловдив. Той е тясно обвързван със заглавието, което е дирижирал над 500 пъти в разнообразни театри в Европа, където е традиция фамилиите да посещават балетното заглавие за Коледа.

Музикалният шеф на Опера Пловдив разяснява, че Чайковски е извънреден мелодик и по тази причина творбата звучи леко, само че в действителност осъществяването му е предизвикателство за оркестъра, тъй като по дължина и по компликация би могло да се съпостави с две и половина симфонии на композитора. Концертмайстор е Виеслав Новак.

Италианският сценограф Салваторе Лийстро основава същинска коледна приказка със светещи витрини и празнична елха като оставя балетната сцена свободна за хореографията. Костюмите на Яна Дворецка основават карнавално чувство, само че софтуерно са подчинени на придвижването. Те съчетават фантазни детайли с нотка актуалност и огромно отношение към детайла.

В премиерните вечери ролята на Мари ще се извърши от Ариса Мамба от Япония, а Лешникотрошачът принц е Лоренцо Кариеро от Италия. В останалите функции ще забележим Диан Райчев, Амедео Джунта, Александра Савова, Антонио Росас, Елена Кучкова, Аполин Лажоа, Златомир Колев, Маю Бепу, Соичиро Катано и други Ръководител на трупата е Мариана Крънчева, а репетитор е Петя Димова.

Балетът „ Лешникотрошачката “ е с дълготрайност два часа с антракт и е подобаващ за цялото семейство.

Билетите за премиерните дати са изчерпани. 

Следващите представления са на 17ти ноември, 2ри и 23ти декември.

Билети се продават на касата на Операта, мрежата на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР