Балетният спектакъл Спящата красавица“ ще бъде представен утре, вторник, 19

...
Балетният спектакъл Спящата красавица“ ще бъде представен утре, вторник, 19
Коментари Харесай

Балетът „Спящата красавица“ с благотворителна кауза за болно дете в Бургас

Балетният театър „ Спящата хубавица “ ще бъде показан на следващия ден, вторник, 19 октомври от 19:00 часа в залата на Бургаската опера. Събитието е с цел набиране на средства за лекуване на 5-годишния Кристиян Стефанов от Бургас и се осъществява под патронажа на регионалния шеф проф. Мария Нейкова.

Криси се нуждае от продължаващо скъпоструващо лекуване със стволови кафези в клиники в чужбина, а казусът му е в резултат на родова контузия.

Областният шеф проф. д. н. Мария Нейкова посвети своя персонален празник – рождения си ден през м. юли, т. год., на идеята на дребния Криси. На благотворителен концерт в Центъра за модерно изкуство и библиотека – Бургас проф. Нейкова се обърна към присъстващите с вълнуващи думи и разгласи, че с шефа на Бургаската опера доцент доктор Александър Текелиев възнамеряват да се организира благотворителна демонстрация взаимно с бургаската културна институция.

„ Щастлива съм, че сме обединени от това да вършим положително, обединени в желанието си да спасим дете, обединени да помогнем на родителите да се оправят в този сложен за тях интервал. Добрината ви не може да бъде измерима. Фактът, че сте тук и в този момент, значи доста за мен и за родителите на Кристиян, и за самия него, също. Това е единствено началото на щастливата приказка на дребния Криси “, сподели в прочувствено послание Мария Нейкова на рождения си ден в Библиотеката.

Във вторник посетителите на „ Спящата хубавица “ в залата на Операта ще бъдат очевидци освен на красива вълшебна приказка, разказана посредством средствата на балетното изкуство, само че и ще станат съпричастни към едно благородно в помощ на Криси. Бургаската опера не за първи път демонстрира съпричастност към сходни обществени дела, спектакълът на следващия ден е следващото доказателство.



„ Спящата хубавица “ е огромен балетен план, впечатляващ – като режисура, креативен обсег и естетическа визия. Спектакълът вкарва в света на омагьосана принцеса, благородни феи, зла орисница с тежка поличба, хубав принц с положително и самоуверено сърце, магии, приказност от цветове, придвижвания, страсти и красиви елементи, извайващи същинска приказна действителност. Балетът е основан по сюжета на една от най-обичаните детски приказки на Шарл Перо и по безсмъртната музика на П. И. Чайковски.

Премиерата на " Спящата хубавица " е в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург през 1890 година. От основаването си до през днешния ден, продължава да се счита за класика в репертоара на международните театри. „ Спящата хубавица “ е най-дългият балет на гениалния съветски композитор – продължителността му в оригинал е към четири часа. Почти постоянно той е представян в скъсен вид. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е непокътнат финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.



Хореографията на „ Спящата хубавица “ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Декорите, съобразени с условията на сходен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто жанр постоянно е определян като непосредствен до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава премията на Сдружение „ Асоциация на хореографите “ за креативната си работа в „ Спящата хубавица “. Репетитор на балетната натрупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 година, е била на сцената – в ролята на Фея Люляк. Директорът на Държавна опера – Бургас доцент доктор Александър Текелиев споделя за вълшебната белетна режисура, че „ в тези времена хората са зажаднели за приказните мечти на аристократичния класицизъм. "



Ярки и със личен почерк са всички облици, изграждащи красивата приказна действителност в „ Спящата хубавица “. Примабалерината Иванина Иванова излиза на следващия ден на сцената в облика на Принцеса Аврора, която е омагьосана от злата самодива и заспива бездънен дълготраен сън, а от прокобата я освобождава Принц Дезире – в ролята влиза премиер-балетистът Емил Йорданов. Полина Иванова, която през ноември 2020 година дебютира ослепително в ролята на Аврора, на следващия ден излиза на сцената като Фея Люляк /също дебют/. Като Карабос, феята, която посредством проклинание обрича Принцеса Аврора на безпаметния сън, дебютира Натали Иванова. Като Крал Флорестан бургаската аудитория ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Мария Габарова. Нежно феерично приказно наличие на сцената имат и останалите приказни създания: Феята на нежността – Патрисия Соарес, Феята на плодородието – Рая Чакърова, Фея на щедростта – Събина Косева, Феята на безгрижието – Ива Овчарова /тя влиза в ролята и на Червената шапчица/, Фея на смелостта – Лая Рамон, която ще бъде и Принцеса Флорина /дебют/.



Мъжкото наличие в балета „ Спящата хубавица “, изпълнен с приказни истории, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. В ансамбъла на Четиримата кавалери ще се показват: Теодор Цаков, Даниел Тичков, Кририл Филипов и Стефан Типиков. Кирил Филипов ще бъде и в ролята и на Вълка, дружно с Ива Овчарова /Червената шапчица/. В сцената „ Котаракът в чизми “ вземат участие Ивана Фиалковска и Кирил Филипов. Като церемониалмайстора Каталабют на сцената на следващия ден излиза Бранимир Недков. В театралната обилна приказка, разказана посредством средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и: Симона Маринова, Бианка-Хелън Джованели, Гергана Георгиева, ансамбълът на балета към Държавна опера – Бургас, както и ученици от балетните паралелки при НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ – Бургас и Детска балетна школа „ Капка “.

Със „ Спящата хубавица “ публиката ще стане съпричастна освен на една вълшебна визия, като антидот на сложния делник, а и директен съизвършител в една благотворителна идея и благородна задача – за събиране на нужните средства за лекуването на 5-годишния Кристиян Стоянов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР