Балетната трупа на Софийската опера и балет ще представи днес

...
Балетната трупа на Софийската опера и балет ще представи днес
Коментари Харесай

Солистите на Софийската опера и балет представят днес във Варна Кармен - сюита и Пахита

Балетната натрупа на Софийската опера и балет ще показа през днешния ден първото от общо двете си представления във Варна, припомня Moreto.net. Сред балетните актьори са прима балерината Марта Петкова и министър председател солистът Никола Хаджитанев.

От 19 часа, на сцената на Варненската опера ще гледаме „ Кармен-сюита ”, в който ще танцуват Катерина Петрова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Венера Христова, Джон Абенати.

„ Кармен – сюита ” е написан от композитора Родион Шчедрин и е една превъзходна интерпретация на гениалната музика на Жорж Бизе. Балетът е основан особено за огромната съветска балерина Мая Плисецкая, хореограф и режисьор е Алберто Алонсо, а премиерата е в Болшой спектакъл през април 1967 година

Така вълнуващият сюжет на Мериме и дълбочината на възприятията в операта на Бизе получават метафизичен нюанс в балета-сюита. „ Кармен ” е удивителна квинтесенция на буйни емоциии и мощни характери, изразени посредством наличието на новелата и музиката на композиторите.

След него стартира балетната постановката " Пахита ", в която танцуват Марта Петкова, Емил Йорданов, Вяра Иванчева, Кристина Чочанова-Иванова, Александър Александров.

„ Пахита ” е провокация за въображението и приятност за сетивата. За историческото време припомнят костюмите на танцьорите от откриващата мазурка – намек за Наполеонови бойци. Миг по-късно, като че ли с магическа пръчица сцената е превзета от спиращи дъха танци. „ Пахита ” е доказателство по какъв начин на съвсем лишена от фон сцена, само че с уместно богати костюми и почтено отношение към изкуството може да се прави хубав танцов театър. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР