Балетната публика в София ще се наслади на дълбоко вълнуващата

...
Балетната публика в София ще се наслади на дълбоко вълнуващата
Коментари Харесай

Най-великият балет, посветен на любовта „Ромео и Жулиета“, ще бъде представен в НДК на 9 март

Балетната аудитория в София ще се наслаждения на надълбоко вълнуващата театрална творба на хореографа Сергей Бобров и превъзходната музика на Прокофиев в осъществяване на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

Музикалният шедьовър на Сергей Прокофиев „ Ромео и Жулиета “, въодушевен от сюжета на едноименната Шекспирова творба, ще завладее сцената на Зала 1 на НДК на 9 март. Хореографът, режисьор и балетмайстор Сергей Бобров слага епохална продукция с впечатляващи театрални решения.

 балет Ромео и Жулиета

Солист на Болшой спектакъл, един от сътрудниците на Мая Плисецкая, Сергей Бобров израства като хореограф при Юрий Григорович. Работохолик, съвършен актьор, хореограф и режисьор, Бобров е огрян от концепцията по какъв начин да сътвори танцовото преобразяване на фамилия Капулети.

Най-великия роман за любовта и гибелта стартира с една светла и жизнерадостна атмосфера от площадите в ренесансова Италия.

 балет Ромео и Жулиета

Постановъчният екип на продукцията е вложил доста мисъл при основаването ѝ, като е съумял да трансформира словото и театъра в една съвременна хореографска форма, която влияе от първата до последната минута.

Впечатляващи са костюмите на художничката Ася Стоименова – стилни, попили от цветовете и формите на разнообразни култури, само че основани с мярка и усет.  Грандиозна продукция превзема с богат кордебалет и мощни солисти, които трансформират радостния цветен карнавал в обреден конфликт сред гибелта и любовта.

 балет Ромео и Жулиета

Ценителите на балетното изкуство осъзнават ролята на живата музика в танцовия театър. Зала 1 на НДК нееднократно е посрещала огромни балетни постановки, само че рядко те са били придружавани от осъществявания на симфоничен оркестър. Сложната задача да реализира идеална естетика сред танци и музика в „ Ромео и Жулиета “ е поверена на диригента Иван Великанов. Роден в Париж, във вените му тече френска, съветска и еврейска кръв.

В ранна детска възраст той свири на пиано, приключва Московската консерватория, през годините е награждаван неведнъж като диригент и режисьор на балетни спектакли в цяла Европа и Русия.

 балет Ромео и Жулиета

Музиката на „ Ромео и Жулиета “ от Сергей Прокофиев влиза в съкровищницата на балетната класика, тъй като съумява да пресъздаде силата и психологизма на Шекспировата пиеса. Партитурата е комплицирана за осъществяване и още по-сложна за танцуване, само че балетът и оркестърът на Варненска опера се оправят ослепително с това предизвикателство.

Билети за балета „ Ромео и Жулиета “ можете да намерите в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР