Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят

...
Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят
Коментари Харесай

И родата на Карадайъ лъсна в къщите за гости

Балдъзата и шуреят на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ стоят зад четири плана за къщи за посетители в родното му село Борино. Това прави половината от финансираните с европейски пари къщи за посетители в родопското село, демонстрира следствие на уеб страницата " Биволъ ", представено от в. " Сега ".
Съгласно информацията, компаниите на роднините на Карадайъ са получили над 1 милион лв. финансиране по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Проектите с финансиране по програмата за селските региони са на компаниите " Чала инвест " – 391 160 лева за “Изграждане на къщи за посетители за селски туризъм “, “Чала Тур ” с план за “Изграждане на вилно населено място за селски туризъм в околност Подмолата, с. Чала ”, за 244 530 лева, “Трока ” с план за 128 290 лева за “Изграждане на къща за посетители, околност Кастръкли, с. Борино ”, и “Извора Инвест ” с план “Къща за посетители, преустрояване на действителен етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства ” за 281 321 лева и още един план на същата компания за “Благоустройство и озеленяване на къща за посетители и закупуване на средства за неземеделска активност “, за който са взети 38 968 лева, демонстрира инспекция на проверяващия уебсайт.
Съпругата на Мустафа Карадайъ е Джеврие Раиф Карадайъ, по татко Кючюк. Нейната сестра Зетие Раифова Караахмед е омъжена за кмета на Борино – Мустафа Караахмед. Освен това Джеврие и Зетие имат брат – Невредин Раиф Кючюк. Така Карадайъ и кметът Караахмед се падат баджанаци, Зетие се пада балдъза, а Невредин е зет на водача на Движение за права и свободи. Фирмата на Невредин “Виденица 2004 ” е изпълнила контракти за публични поръчки в общината, където е Борино - за над 3,5 милиона лв., като осъществяването става независимо или в консорциуми.
Що се отнася до къщите за посетители, във всички компании личат имената на Затие Караахмед, която е сестра на Джеврие, брачната половинка на Мустафа Карадайъ; Невредин Кючюк, който е брат на Джеврие и зет на Карадайъ, както и на брачната половинка на Невредин – Гюлтен Кючюк. Затие е и брачна половинка на кмета на Борино Мустафа Караахмед, който е зет на Карадайъ. " За да не бъде толкоз явна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, компаниите в началото са завършени на подставени лица, само че след това са добити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните покупко-продажби удостоверява, че още през цялото време зад тези планове са стояли роднините на Карадайъ ", написа " Биволъ ".
Четирите къщи са декларирани и финансирани като обособени планове, само че след това са построени в общ комплекс, който се предлага в интернет като " Вили Чала " с един телефон за контакти - на Затие Караахмед. Главен разпределител на средствата по ПРСР пък се явява Атидже Алиева-Вели, зам.-шеф на фонд " Земеделие " с сектор точно ПРСР и сега претендент от европейската листа на Движение за права и свободи . Затова и употребяваният епитет тук е " шуробаджанащина ".
Финансирането на обекти на свързани лица е неразрешено по разпоредбите на ПРСР, защото концепцията на програмата е да подкрепя дребния локален бизнес, а не роднините на политици.
Междувременно в. " 24 часа " заяви, че общо 50 политици са обект на инспекция на данъчните - поради имотни покупко-продажби, а общо 450 души са включени в инспекциите. Механизмът на инспекциите е следният: Национална агенция за приходите изисква от общини и служби по вписванията данни за подписаните покупко-продажби. Ако сред получените данни и заявеното пред КПКОНПИ има разминаване за над 10 000 лева, незабавно започва инспекция. Тя би трябвало да откри за какво се е появила разликата и има ли предумисъл в укриването, или е просто неточност. За да се потвърди законен генезис на парите за финансиране на покупките, се откриват източниците на приходи, а също по този начин и размерът на платените налози и разноските за живот на лицето за 3 година обратно. Ако данните покажат разминаване, инспекцията води до проверка, при която се ползва същата техника, само че към този момент за 5 или за 10 години.
Освен това, в Национална агенция за приходите има работна група, която приготвя законодателни промени, с цел да не може да се изповядват покупко-продажби на данъчна основа, тъй като в този момент това е на процедура допустимо без да бъде нарушен законът, въпреки кардинално да е нелегално.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР