Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят

...
Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят
Коментари Харесай

Роднини на Карадайъ държат половината къщи за гости в Борино

Балдъзата и шуреят на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ стоят зад четири плана за къщи за посетители в родното му Борино. Това прави половината от финансираните с европейски пари къщи за посетители в смолянското село, демонстрира следствие на уеб страницата " Биволъ ".

Фирмите им са получили над милион лева финансиране по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР).

Шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк, на собствен ред, е абониран за публични поръчки в общината. Фирмата му “Виденица 2004 ” е изпълнили контракти за над 3,5 милиона лева Отделно от това компания на брата на Карадайъ има контракти за още 1,3 милиона лева, добавя " Биволъ ".

Проектите с финансиране по програмата за селските региони са на компаниите “Чала инвест ” – 391 160 лева за “Изграждане на къщип за посетители за селски туризъм “, “Чала Тур ” с план за “Изграждане на вилно населено място за селски туризъм в околност Подмолата, с. Чала ” за 244 530 лева, “Трока ” с план за 128 290 лева за “Изграждане на къща за посетители, околност Кастръкли, с. Борино ” и “Извора Инвест ” с план “Къща за посетители, преустрояване на действителен етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства ” за 281 321 лева и още един план на същата компания за “Благоустройство и озеленяване на къща за посетители и закупуване на средства за неземеделска активност “, за който са взети 38 968 лева, демонстрира инспекция на проверяващия уебсайт.

Във всички тези компании се откриват имената на Затие Караахмед, която е сестра на Джеврие , брачната половинка на Мустафа Карадайъ и негова балдъза;  Невредин Кючюк , който е брат на Джеврие и зет на Карадайъ, както и на брачната половинка на Невредин – Гюлтен Кючюк. Затие е и брачна половинка на кмета на Борино Мустафа Караахмед, който е зет на Карадайъ.

За да не бъде толкоз явна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, компаниите в началото са завършени на подставени лица, само че след това са добити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните покупко-продажби удостоверява, че още през цялото време зад тези планове са стояли роднините на Карадайъ, написа " Биволъ ".

Четирите къщи са декларирани и финансирани като обособени планове, само че след това са построени в общ комплекс, който се предлага в интернет като “Вили Чала ” с един теелфон за контакти - на Затие Караахмед. 

Финансирането на обекти на свързани лица е неразрешено по разпоредбите на ПРСР, защото концепцията на програмата е да подкрепя дребния локален бизнес, а не роднините на политици, написа още " Биволъ ". И добавя, че основен разпределител на средствата по ПРСР се явява Атидже Алиева – Вели , зам.-шеф на ДФЗ с сектор именно ПРСР и сега претендент от европейската листа на Движение за права и свободи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР