Балчик. Художествени пленери и доброволческа дейност са част от българо-чешкия

...
Балчик. Художествени пленери и доброволческа дейност са част от българо-чешкия
Коментари Харесай

Художествени пленери и доброволческа дейност са част от българо-чешкия културен обмен на територията на Културен център „Двореца“ в Балчик

Балчик. Художествени пленери и доброволческа активност са част от българо-чешкия културен продан на територията на Държавен културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) „ Двореца “ в Балчик през последните години. Това съобщи на конференция неговият шеф Жени Михайлова, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

От към 5 - 6 години младежи от Чехия всяко лято работят като доброволци през летните месеци на територията на Архитектурно-парковия комплекс в Приморска Добруджа. През другите сезони техният брой е друг - сред трима и седем, според от създадения план за интернационално съдействие. Младите хора поставят труд на благосклонност в експозиционните зали, по време на специфични културни събития и екскурзоводски беседи.

По думите на Жени Михайлова това е неповторим късмет младежите да се допрян до красивата природа на Северното ни Черноморие и културното завещание на страната ни и да опишат за тях на свои близки и другари в Чехия. Това от своя страна способства за популяризирането на ДКИ-КЦ „ Двореца “ в чужбина. Същата задача имат гостуванията на чешки младежи по време на художествени пленери.

Студентите са ученици на Училището по стъкларство и индустриален дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи, което е едно от най-старите и авторитетни учебни заведения по изкуства в Чехия и само по рода си там. Всеки пленер обратно в годините е приключвал с галерия в Каменна зала или в Художествената изложба в Белия град. От 1 септември в продължение на 14 дни 33 деца от това учебно заведение и трима техни преподаватели още веднъж ще гостуват в „ Двореца “ в границите на тазгодишния живописен пленер.

Директорът на ДКИ-КЦ „ Двореца “ заяви, че към края на месец юли е регистриран 100-процентен растеж на чешките туристи в Архитектурно-парковия комплекс край морето спрямо предходната година. Предстои в края на годината чиновници на „ Двореца “ да посетят още веднъж Чехия за присъединяване в езиков курс, второ равнище. Такъв беше проведен по интернационален план преди няколко години за извличане на съществени и първични познания по чешки език.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР