Балансиран бюджет не означава само равенство на приходите и разходите.

...
Балансиран бюджет не означава само равенство на приходите и разходите.
Коментари Харесай

Балансираният бюджет - удобен инструмент за плавно преминаване през евентуални несгоди

Балансиран бюджет не значи единствено тъждество на приходите и разноските. Запазването на фискалната резистентност и провеждането на транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар, за реализиране на напредък и претовареност, придържайки се към разпоредбите, признати като общи полезности в границите на Европейски Съюз – това са основните цели във фискалната рамка за следващата година. Финансовият министър показа и отбрани направените планове в тирада пред Народното събрание през днешния ден. Публикуваме я със напълно леки публицистични съкращения.

"...Това е шестият бюджет, който представям в Народното събрание. Той поредно ползва визията ни за ръководството на страната, написана в управническата ни стратегия и следва всички цели, които бяха заложени при съставянето на актуалното държавно управление през 2017 година.

Принципът „ Колкото изкарваш, толкоз да похарчиш “ , определян като закостенял, само че здравомислещ при провеждането на фискалната политика, е подложен като цел за бюджетното салдо през идната година. Предлагам той ще бъде непокътнат и след 2020 година.

Последователно през последните няколко години ограничавахме размера на превишението на разноските над приходите, с цел да можем за 2020 година да представим един бюджет, в който тези два индикатора са изравнени.   

Балансиран бюджет не значи единствено тъждество на приходите и разноските. Последователността и предвидимостта му са позитивни качества, тъй като това, от което най-вече страдаме, когато се опитваме да организираме избрани обществени политики, е неналичието на последователност и поредност, а огромните промени и огромните промени в обществената среда изискват последователност както сред обособените години, по този начин и сред обособените държавни управления. Според нас това е практиката за постигането на дълготрайни цели. Последователни сме в дейностите си и държим салдото на рационалните цели и стремежи с опциите за тяхното угаждане.

Ключови цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар, за реализиране на напредък и претовареност, придържайки се към разпоредбите, признати като общи полезности в границите на Европейски Съюз. Изразени като % от Брутният вътрешен продукт, приходите и разноските за идната година ще бъдат към 37 % - 46 826,5 млн. лева

Следваме политиката за опазване на ниските данъчни ставки на корпоративните налози и тези на налозите върху приходите на физическите лица, което, съгласно нас, способства за повишение на икономическия напредък и има позитивно въздействие върху търсенето и предлагането на труд.

Още с съдружното съглашение от 2017 година поехме ангажимент партиите, които поддържат държавното управление, да не слагат тематиката за смяната на данъчната система. Такъв спор е вероятен, само че предлагам той да се състои при започване на новия управнически мандат, а Конституцията допуска това да е през 2021 година.

Бюджетът за идната година балансира с разходната политика реализирането на задачите за развиване на секторните и обособените хоризонтални политики, най-много в изведените като предпочитани при започване на мандата - обучение, опазване на здравето, защита, политика по приходите, като за тяхното развиване са взети поради както макроикономическите аспекти, по този начин и фискалните благоприятни условия за обезпечаване на финансиране на предпочитаните браншове и за осъществяване на хоризонтални ограничения, засягащи бюджетната сфера.

Номиналният растеж на разноските по функционален симптом по главните цели за идната година, чуха се към този момент доста изявления и от отчетите на комисиите, и от сътрудниците, които разясниха преди мен, само че въпреки всичко ще си разреша напълно небрежно да ги изкоментирам:
610 млн. лева повече за обучение - Навлизането на млади и високообразовани хора в просветителната система неизбежно ще се отрази позитивно върху качеството на добитите познания и умения на учениците. Ако преди 30-40 години в междинните учебни заведения попадаха първите 30 % от най-хубавите студенти, за жалост, през прехода тази наклонност се обърна на назад. Надяваме се с тази поредна политика да се върнем към атрактивността на учителската специалност, която е причина, въпреки и незадоволително изискване, за едно по-качествено обучение в началните просветителни степени;Половин милиард лв. близо има повече за здравеопазване;590 млн. лева повече за пенсии в сходство с възприетия пенсионен модел;196 млн. лева повече за обществени помощи и компенсации и 116,4 растеж на средствата за стратегии, действия и служби по обществено осигуряване; (продължава на идната страница).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР