Балабановата къща в Стария Пловдив ще бъде обследвана заради пукнатини.

...
Балабановата къща в Стария Пловдив ще бъде обследвана заради пукнатини.
Коментари Харесай

Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване

Балабановата къща в Стария Пловдив ще бъде обследвана поради пукнатини. След това ще стане ясно дали постройката има потребност от незабавно подсилване. Камъкът на друга емблема на града - Античният спектакъл ще бъде подсилен със специфичен разтвор. В същото време, в регион " Централен " има доста рискови здания - недвижимо културно завещание, които се саморазрушават.

Пловдив

Заради появилите се на доста места пукнатини по фасадата и вътрешните стени на Балабановата къща, експерти ще обследват структурата. Експерти ще създадат геоложко изследване на земната основа и архитектурно снимане.
Йордан Илиев - шеф на Оперативна програма " Старинен Пловдив ": Към момента няма нищо обезпокоително и нищо ужасно, само че по тази причина би трябвало да се реагира навреме, с цел да не се стигне до проблем. Това градивно проучване ще каже има ли проблем, а след геоложкото изследване ще каже по какъв начин са земните пластове, може ли да има срутване, има ли потребност от укрепващи колони и надлежно да вземем ограничения.
Мерки ще бъдат подхванати и на Античния спектакъл. За да се запази камъкът там, той ще бъде подхранен със специфичен разтвор. В регион " Централен " има десетина частни къщи - недвижимо културно завещание, които са в доста неприятно положение.

Дълго време притежателите не подхващат ограничения, с цел да ги укрепят, а поради законови спънки общината е с " вързани ръце ".
Арх. Петър Петров - основен проектант на регион " Централен ": Когато една къща е рискова, когато притежателите не подхващат нужните дейности, бездействат целеустремено ние не може да предприемем никакви дейности до момента в който не мине една процедура, траеща от време на време месеци. През това време къщата бива доразрушена, биват направени несъответствуващи намеси. Може и да се срути.
80 преписки за рискови жилищни здания има за предходната година. Всички те са с пукнатини, падаща мазилка или заплаха от самосрутване. В множеството случаи притежателите нямат средства, с цел да ги възстановят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР