Баку. Връзката Гърция - България е една от най-важните теми

...
Баку. Връзката Гърция - България е една от най-важните теми
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова разговаря с министър Парвиз Шахбазов и със съпредседателя на междуправителствената комисия Инам Каримов

Баку. Връзката Гърция - България е една от най-важните тематики на стратегическото ни енергийно партньорство с Азербайджан. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата със своя сътрудник от Азербайджан Парвиз Шахбазов, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката . Двамата разговаряха в границите на петото съвещание на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, което се организира в Баку.
Министър Петкова осведоми своя сътрудник за главните стъпки и напредъка по построяването на интерконектора Гърция – България и удостовери уговорката на българското държавно управление връзката да бъде пусната в употреба през 2020 година, коeто е в цялостна синергия Трансадриатическия газопровод. Тогава се чака България да стартира да получава по 1 милиарда куб. м. газ годишно от находището Шах Дениз 2.
Възможностите за вложения от страна на SOCAR в битовата газификация в България също бяха разисквани по време на срещата. Българската страна е изпратила на SOCAR подробна информация за правната рамка, лицензионния режим и ценовата регулация в бранша на газоразпределението. Очакват се позитивни резултати от изследването на българския газоразпределителен пазар, предоставено от SOCAR.
Министър Шахбазов поздрави своя български сътрудник за персоналния ангажимент, който е поела за построяването на междусистемната връзка. От своя страна, Теменужка Петкова предложения Парвиз Шахбазов да участва на първата копка на оборудването у нас.
В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова беседва и с министъра на земеделието на Република Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия сред България и Азербайджан. Двете страни показаха удовлетворение от задълбочаването на двустранните им връзки, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР