Баку. Република Азербайджан разчита на българския газов хъб “Балкан, за

...
Баку. Република Азербайджан разчита на българския газов хъб “Балкан, за
Коментари Харесай

Азербайджан очаква да свърже газовата си система с хъба “Балкан”

Баку. Република Азербайджан разчита на българския газов хъб “Балкан ”, с цел да доставя със синьо гориво освен Европейския съюз, само че и страните от Западните Балкани. Това съобщи външният министър на Азербайджан Елмар Мамадяров, който се срещна със заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Българският първи посланик е на публично посещаване в Баку. Стратегическото партньорство в енергетиката, инфраструктурата, търговията и превоза сред двете страни бе оценено като приоритет и от ръководителя на Народното събрание Огтай Асадов, както и от министър-председателя на Република Азербайджан Новруз Мамадов, които също се срещнаха с вицепремиера Захариева. “Всички планове в енергетиката се движат в точния момент. Газът ни доближи границата с Европейски Съюз при Гърция. Но Южният газов кулоар не би трябвало да свършва с Италия, Гърция и България, а да стигне и до останалите балкански страни. България е значима като директна точка ”, сподели министър Мамадяров. Вицепремиерът Захариева съобщи, че поддържа думите на азербайджанския си сътрудник и същата е задачата и на българското държавно управление. “Мисля, че Южният газов кулоар е значим за целия район, освен за обособени страни. Междусистемната газова връзка България - Гърция ще ни даде същинска енергийна диверсификация. Работим по газовия хъб “Балкан ” и за свързване на газопреносната си мрежа с всички прилежащи страни. Имаме инфраструктурата и може да бъдем директна страна, както и да бъдем стратегически сътрудник на Азербайджан ”, сподели българският външен министър.
По време на формалното посещаване в България на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамадяров по покана на Захариева през октомври м.г. бе извършена първата сесия на Стратегическия разговор България- Азербайджан. След построяването на Южния газов кулоар и интерконектора България - Гърция, нашата страна ще получава до 1 милиарда куб. м. газ годишно. На 14 май 2019 година завърши сполучливо процедурата за възлагане на публичната поръчка за планиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България. На 22 май 2019 година в наличието на министър председателите на България и Гърция, на първия вицепремиер на Азербайджан и на зам.-председател на Европейската комисия бе даден старт на строителството на интерконектора. “Надявам се азербайджанският газ да стигне България през 2020 година ”, съобщи пред Захариева и министър председателят на страната - Новруз Мамадов. Той съобщи, че би очаквал България да взе участие и в трансграничните транспортни планове на Азербайджан, които целят да свържат Азия и Европа.

“Нашите две страни са със стратегическо местонахождение и би трябвало да използваме това дружно. Ще работя за срещи сред транспортните министри, които да обмислят бъдещото ни съдействие ”, сподели българският вицепремиер.

“Нашите страни се радват на прелестни връзки. Имаме извънредно положителни вероятности в разнообразни сфери на стопанската система ”, добави министър председателят Мамадов и сподели, че се чака развиване и по плана за газификация на семействата в България от компанията СОКАР.

Екатерина Захариева акцентира, че се следи нарастване на стокообмена с 34% и на туристите със 76% след откриването на директна самолетна линия Баку - София, само че има доста повече какво да се желае.

Българските артикули са били познати във вашата стана по времето на социализма, време е да се завърнем на вашия пазар, сподели Захариева. “Да, ние си спомняме за България точно поради високото качество на вашите артикули ”, сподели министър председателят Мамадов.

Председателят на Народното събрание Огтай Асадов също съобщи, че отдава извънредно значение на ролята на България за износа на азербайджански газ. Само преди дни Асадов съобщи в Баку ротационното председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие на ръководителя на българския парламент Цвета Караянчева. Той акцентира извънредно положителното взаимоотношение сред групите за другарство в двата законодателни органа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР