Баку. Активният диалог между парламентаристите на България и Азербайджан допринася

...
Баку. Активният диалог между парламентаристите на България и Азербайджан допринася
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: Азербайджан има важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ

Баку. Активният разговор сред парламентаристите на България и Азербайджан способства за разширение на съдействието и развиването на двустранните връзки в редица сфери. Това беше общото мнение на ръководителите на парламентите на България и Азербайджан Цвета Караянчева и Октай Асадов, изразено на срещата им в границите на 53-тата генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС) в Баку, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
На форума ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поеме от името на българския парламент ротационното председателство на ПАЧИС.
Председателите на двете законодателни институции подчертаха значимата роля на парламентите за разширение на сферите на съдействие сред България и Азербайджан. Основен принос за това имат членовете на групите за другарство в парламентите, които водят деен разговор. Отбелязано беше и желанието на Азербайджан за задълбочаване на разговора с Европейски Съюз, както и изразената от България поддръжка за постигането му.
" Азербайджан има значимо значение за диверсификацията на източниците на природен газ, реализирането на Южния газов кулоар ще бъде действителен принос към енергийната сигурност на Европа ", уточни ръководителят на Народното събрание. Цвета Караянчева напомни, че България поддържа построяването на Южния газов кулоар и преглежда Азербайджан като водещ фактор и поръчител за сполучливото реализиране на този план. Тя акцентира, че има забележителен капацитет за съдействие сред България и Азербайджан в региона на енергетиката и доставката на енергийни запаси.
Председателите на двете законодателни институции показаха, че има необработен капацитет в региона на търговията и би трябвало да бъдат положени старания той да бъде оползотворен. " Възможните посоки за увеличение на българския експорт могат да се търсят в региона на доставки на артикули от хранително-вкусовата индустрия и съоръжение за нея, виновност и безалкохолни питиета, парфюмерия и козметика, лекарства, дрехи, обувки и други ", уточни Цвета Караянчева. От своя страна Октай Асадов удостовери, че Азербайджан демонстрира интерес към съдействие в региона на селското стопанство и горите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР