Бактериите, причиняващи тежки форми на ентероколит, са се приспособили към

...
Бактериите, причиняващи тежки форми на ентероколит, са се приспособили към
Коментари Харесай

Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето

Бактериите, причиняващи тежки форми на ентероколит, са се приспособили към живот в лечебните заведения, с помощта на него те все по-често основават огнища на труднолечима диария в стените им. Учени пишат в списание „ Nature Genetics “ за вероятностите от разпространяването на този бацил и неговия нов статус, съобщи БГНЕС.
" Нашето проучване демонстрира, че тази бактерия в този момент е разграничена на два обособени типа, единият от които е приспособен за разпространяване в лечебни заведения. Този подвид на микробите съществува от хиляди години, само че едвам в този момент разбираме медицинските характерности и това, което го поддържа жив ", сподели Нитин Кумарот института „ Сангър “ в Хинкстън, Англия.
През последните години казусът с появяването на така наречен „ супербактерии “ - микроби, устойчиви на действието на един или повече антибиотици, става все по-широко публикуван за лекарите.
Сред тях са редки инфекциозни сътрудници и доста постоянно срещани и рискови патогени, като Staphylococcus aureus или Streptococcus pneumoniae. Има действителна заплаха всички антибиотици да изгубят своята успеваемост и медицината да се върне към „ тъмните епохи “.
Основните " инкубатори " на такива микроби са лечебни заведения и животновъдни ферми, където се употребяват медикаменти за ускорение на растежа на говедата. И там, и тук са съсредоточени огромен брой евентуални носители на инфекцията, и самите бактерии, и антибиотици, които ги карат да се развиват и пречат на „ елементарните “ бактерии да угнетен по-малко плодовитите супермикроби.
Кумар и неговите сътрудници са разкрили извънредно необикновен образец за това по какъв начин в този развой се намесват освен антибиотици, само че и други „ артикули “ на актуалната цивилизация – като „ неестествена “ диета и извънредно висока централизация на хора. Основен " провинен " за всички сходни проблеми обичайно са микробите от типа Clostridium difficile, околните родственици на доста по-опасни и смъртоносни бактерии, тетанус бацилите, както и патогени на ботулизъм (Clostridium botulinum) и гангрена (Clostridium perfringens).
Има няколко подвида на този бацил, някои от които могат да причинят тежки стомашно-чревни инфекции, отделяйки два типа отрови, които предизвикат коремна болежка и диария. В множеството случаи заболяването приключва след няколко дни, само че от време на време бактериите навлизат в дебелото черво и предизвикват мощно инфектиране, което води до развиване на тежък ентероколит, рисков за живота на пациента.
Ако микробът успее да „ влезе в червата “, е много проблематично да бъде погубен, защото самият Clostridium difficile е резистентен на множеството антибиотици и е благоразположен към формиране на спори. Тези спори разрешават на микроба да оцелее, пътувайки през стомаха, което способства за бързото му разпространяване.
Кумар и неговите сътрудници са провели първото огромно генетично „ броене “ измежду тези микроби, пробвайки се да схванат по какъв начин се появяват скорошните огнища на ентероколит в Съединените щати и Англия и да схванат дали техните патогени се разграничават от другите подвидове Clostridium difficile.
За да отговорят на този въпрос, учените събрали проби от микроби в разнообразни краища на цивилизацията и природата, от лечебни заведения до кучешки развъдници и конски конюшни, извлекли от тях клостридии и изцяло разшифровали геномите им. Общо учените съумели да съберат проби от повече от 900 варианта на тази бактерия в три дузини страни по света.
Както се оказало, най-инфекциозните варианти на Clostridium difficile видимо се разграничават от другите подвидове на този бацил освен по структурата на тяхната ДНК, само че и по това къде те се срещат. Оказало се, че съвсем всички от тези бактерии са открити в лечебни заведения, където неотдавна е имало огнища на тежки форми на диария или ентероколит.
Изучаване на генома на тези микроби посочило, че те са покрай обособяване от общото дърво на еволюцията с останалата част от клостридиите и образуването на нов тип, специализиращ се при болнични инфекции.
В изгода на това, както демонстрират опитите върху мишки, се споделя, че тези микроби са придобили нови разновидности на гени, виновни за преправянето на захарите и образуването на спори. Първите им оказват помощ да се хранят с глюкоза и фруктоза, които участват в огромни количества в " болнична храна ", а вторите - да се опълчват на действието на дезинфекциращите стредства, които се употребяват в болничните заведения.
Интересното е, че тези бактерии не са се появили в този момент и даже не през предишния век. Те са зародили, както демонстрират изчисленията на учените, преди повече от 75 000 години и от този момент еволюират дружно с човечеството, приспособявайки се към новите условия на околната среда.
Това, както означават учените, е забавно единствено по себе си, защото самият факт за съществуването на сходна форма на Clostridium difficile значи, че културното и софтуерното развиване на човечеството е послужило като „ мотор ” на действителната биологична еволюция на друго живо създание. Това значи, че за битка с болничната диария е належащо пространствата да не се дезинфекцират по-активно, а да се трансформират методът на живот и хигиенизиращите средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР