Бактерии, които са нелечими с нито един от съществуващите антибиотици,

...
Бактерии, които са нелечими с нито един от съществуващите антибиотици,
Коментари Харесай

Страшно! В 5 наши болници откриха супербактерии, за които няма лечение

Бактерии, които са нелечими с нито един от съществуващите антибиотици, са открити в най-малко пет лечебни заведения у нас. 20 варианта на панрезистентни микроби, против които нито едно лекарство не работи, са изолирани в Националната референтна лаборатория „ Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост “, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Шансът за лекуване на такива пациенти е композиция от разнообразни антимикробни лекарства, написа в. „ Телеграф “.

Специалистите прецизираха, че резистентни бактерии се откриват в лечебните заведения в Европа и по целия свят, само че у нас рядко се рапортуват. Вътрешноболничните инфекции в България остават скрити поради боязън от наказване.

По публични данни те са сред 3 и 5%, което е незабележим %.

Оказва се, че в България не се употребяват доста антибиотици като количество, само че се употребяват погрешно. Страната ни е преди всичко в Европа по консумация на широкоспектърни лекарства, изяснява микробиологът доцент Иван Иванов, който завежда Националната референтна лаборатория по антибиотици.

Тази група е най-употребяваната в лечебните заведения и в обществото у нас. Имено тя, обаче, провокира най-вече устойчивост. В лечебните заведения те са най-евтините, където се купуват посредством търгове, поради което се стига до свръхупотреба.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР