Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смъртните случаи по

...
Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смъртните случаи по
Коментари Харесай

Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смъртните случаи по света

Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смъртните случаи по света след сърдечните болести, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира данни от огромно изследване.

Сред най-смъртоносните бактерии са с тафилококус ауреус и пневмококи .

Изследването, което е оповестено в изданието " Лансет ", е фокусирано върху към 30 бактерии, за които се счита, че най-често са свързани с инфекции. Направена е оценка и на броя на смъртните случаи, провокирани от тях. 

Проучването е осъществено в границите на " Глобалното задължение на заболяванията " - огромна изследователска стратегия, финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В нея са включени няколко хиляди учени в множеството от страните по света.

Около 7,7 милиона смъртни случаи са свързани с бактериална зараза, въпреки че тези данни са от 2019 година, преди пандемията от COVID-19.

От към трийсет определени бактерии единствено пет са повода за повече от половината от смъртните случаи. Стафилококус ауреус е " водещата бактериална причина за летален излаз в 135 страни ", се показва в изследването. При най-малките - деца под пет години, обаче и пневмококовите инфекции се оказват най-смъртоносни.

Според откривателите тези резултати демонстрират, че  бактериалните инфекции би трябвало да са " незабавен приоритет " във връзка с публичното здраве.

Те приканват за дейности за предварителна защита на инфекциите, по-добро потребление на антибиотици – по-специално за отбягване на устойчивостта, както и за по-ефективни имунизации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР