Баклавата безспорно е най-разпространеният сладкиш в Арабския свят, възникнал още

...
Баклавата безспорно е най-разпространеният сладкиш в Арабския свят, възникнал още
Коментари Харесай

Всички видове баклава

Баклавата несъмнено е най-разпространеният сладкиш в Арабския свят, зародил още от времето на Османската империя. Много известен е също по този начин и измежду Балканските нации, а даже и във Франция, само че там е приготвян по малко по-различен метод.

Видовете саралия могат да бъдат разграничени според от това от какво тесто се подготвя саралията и с какво може да бъде напълнена, само че обичайна саралия, която с огромно наслаждение можете да хапнете да вземем за пример в Истанбул, съставлява сладкиш, подготвен от многолистно тесто, който се цялостни със сушени ядки, пече се и се залива със захарен сироп, който в множеството случаи е ароматизиран с лимонова или портокалова вода.

Може да бъде нарязан под друга форма, само че в множеството случаи се реже на ромбчета. В не толкоз далечното минало обичайното тесто се е правело вкъщи, само че към този момент даже и в " по-затънтените " арабски страни се продава готово тесто, предопределено за приготвянето на саралия и това много улеснява процеса по приготвянето ѝ.

Ето обичайният вид за саралия:

Необходими артикули: 500 г многолистно тесто, 50 г масло, 230 г орехи, 80 г захар за плънката и 230 г захар за сиропа, 1 ч. л. канела на прахуляк, 1 с. л. портокалова вода, 130 мл вода, 1/2 лимон.

 Вкусна Баклава

Начин на подготвяне: Захарта за сиропа и водата се поставят да заврят и леко се разбъркват. При завирането на сиропа, сокът от авансово изстисканият лимон се прибавя към течността, а най-после и портокаловата вода. Така приготвеният сироп се остава встрани да изстива.

Тестото се срязва на две равни елементи, които да пасват на съда, в който ще ги печете. Върху набрашнен плот то се разточва тъй че да се получи правоъгълник с размери към 30Х25 см.

В намазнената тавичка се поставя едната половина от тестото, а върху нея се поставя примес от нарязаните на ситно орехи, захарта за плънката и канелата. Другата част от тестото се поставя най-отгоре и се залива с разтопеното масло.

Очертават се линии според от това по какъв начин ще желаете да разрежете саралията и тя се поставя в авансово загрята на 180 градуса фурна, в която се пече за към 30 мин.

Фурната се усилва на 210 градуса и саралията се оставя за още 10 мин. Изважда се, залива се с приготвения захарен сироп и преди да бъде поднесена би трябвало да престои по този начин най-малко 16 часа, с цел да попие добре.

Тук може да видите още предписания за вкусна саралия: Баклава Инжир, Хапки саралия, Баклава на рулца, Саралия саралия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР