Багдад няма да позволи при никакви обстоятелства американските бази на

...
Багдад няма да позволи при никакви обстоятелства американските бази на
Коментари Харесай

Ирак: Няма да допуснем нашата територия да се използва за удар срещу Иран

Багдад няма да разреши при никакви условия американските бази на територията на Ирак да се употребяват за нанасяне на боен удар по прилежащ Иран, сподели иракският президент Бархам Салих в изявление пред телевизия Си Ен Ен, представено от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Ние не желаеме нашата територия да се трансформира в промеждутъчен плацдарм за каквито и да са враждебни дейности против който и да е от нашите съседи, в това число Иран Това несъмнено не е съставка от съглашението сред държавните управления на Ирак и Съединените щати. ", акцентира Салих.

Въпросите, заложени на Салих, бяха подбудени от изявление за президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп пред телевизия Си Би Ес през февруари. Тогава той сподели, че би желал да резервира американската военна база в Ирак най-много с цел да може да я употребява " за управление на Иран, който е същинският проблем ". Вчера Тръмп заплаши в Туитър Иран с разрушителен боен удар при положение на нова офанзива против Америка.

Междувременно Техеран заяви, че считано от 7 юли  ще се освободи " уверено " от още два от уговорките си, поети през 2015 година в границите на интернационалното съглашение за нуклеарната му стратегия, заяви организация Фарс, като цитира почитан ирански чиновник, съобщи Франс прес.

На фона на растящото напрежение, Техеран разгласи на на 8 май, че престава да се усеща привързан от рестриктивните мерки, наложени на запасите му от тежка вода и обогатен уран посредством съглашението, подписано през 2015 година във Виена с шестте огромни интернационалните сили.

Това известие, направено в отговор на взетото преди година решение на Вашингтон да се отдръпна едностранно от договорката и да наложи още веднъж наказания на ислямската република, беше съпроводено от ултиматум.

Техеран даде 60 дни на останалите страни по контракта (Германия, Китай, Франция, Англия и Русия) да му оказват помощ да заобиколи тези наказания, които сковават стопанската система му, изключително финансовата му система и износа на нефт.

В противоположен случай, Техеран заплаши да приключи рестриктивните мерки, свързани със " степента на обогатяване на уран " (ограничена от съглашението до 3,67 процента) и да възобнови работата по план за строителство на реактор за тежка вода в Арак, замразен според съглашението.

Агенция Фарс заяви през вчерашния ден, че е получила извънредно изказване от адмирал Али Шамхани - общоприет секретар на висшия съвет за национална сигурност, в което той споделя, че е изтощен от " нахалството " на европейските страни, които упражняват " нараснал напън ", с цел да накарат Иран да продължи да извършва уговорките си, " без останалите страни да извършват " своите.

В резултат на това, акцентира адмиралът, въз основа на решение на Върховния съвет за национална сигурност, оповестено на 8 май, " вторият стадий от проекта за ограничение на уговорките, поети от Иран, ще стартира уверено, считано от 7 юли ".

По този метод, страните, съгласно които " търпението " на Ислямската република е било уязвимост и заспалост, ще си дадат сметка, че отговорът на Иран на нападението с американски дрон, свален на 20 юни, няма да е друг от този, който ще бъде даден на техните " прикрити политически старания за ограничение на неотменните права на иранския народ ", оповестява Фарс, като цитира писменото изказване на адмирал Шамхани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР