Бъфет вече залага повече на технологични компании Още по темата

...
Бъфет вече залага повече на технологични компании Още по темата
Коментари Харесай

Бъфет влага 300 млн. долара в индийската компания за мобилни разплащания Paytm

Бъфет към този момент залага повече на софтуерни компании

Още по тематиката
Следващият трилион, апелирам

Apple се трансформира в първата американска компания, оценена на 1 трлн. $
10 авг 2018
Berkshire Hathaway утроява чистата си облага

Стабилното показване на групата на Уорън Бъфет се дължи на растеж в цената на акциите на Apple
7 авг 2018
Amazon придобива онлайн аптеките PillPack за 1 милиарда $

Сделката демонстрира упоритостите на Amazon да се развива и в здравната промишленост
1 юли 2018
3.3 млн. $ за обяд с Уорън Бъфет

Средствата от обичайния търг за среща с фамозния вложител отиват за щедрост
4 юни 2018 Инвестиционната компания на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, възнамерява да влага минимум 300 млн. $ във компанията - майка на най-големия индийски оператор за мобилни разплащания, Paytm. Това оповестява Financial Times, като се базира на свои източници. Инвестицията в One97 се обрисува най-голямата за Бъфет в азиатската страна и идва в миг, в който Berkshire се ориентира към софтуерни компании и платежни системи като тези на Visa и Apple.

Страната на цифровия пазар

Конгломератът може да усили инвестицията си според от представянето на компанията, прибавят източниците на изданието. Основана от Виджей Шекхар Шарма, Paytm към този момент е привлякла интереса на голям брой вложители от Азия. В нея са вложили китайският колос за електронна търговия Alibaba и японската капиталова група SoftBank.

Компанията за електронна търговия предлага няколко услуги - мобилни разплащания и заплащания на сметки, като неотдавна отвори онлайн магазин. Успехът на Paytm в Индия е доказателство за бързо развиващия се цифров пазар в Азия, където водачи са платформата на Alibaba - Alipay, и съперникът ѝ - WeChatPlay на Tencent.

Двете китайски групи са водещи вложители в други онлайн бизнеси в района. Бъфет не е работил самоуверено до момента в софтуерни вложения, защото твърди, че не схваща бизнес модела на фирмите. Скоро обаче той направи огромна инвестиция в Apple, до момента в който се изтегли изцяло от IBM.

През август Berkshire Hathaway регистрира растеж на облагата, обвързван с по-добро показване на акциите на най-високо оценената компания сега, както и с помощта на застрахователния й бизнес и на смяна в счетоводните правила. Основната причина за инвестицията в Paytm е разрастващата се мобилна и цифрова стопанска система в Индия, твърди източник, осведомен със договорката.

Разумна инвестиция Paytm получи пазарна оценка от 10 милиарда $ предходната година, което я направи един от най-високо оценените стартъпи.

Бъфет дължи връзката си с индийския пазар на зам.-председателя на Berkshire по застрахователните интервенции - Ажит Джейн. Той става част от капиталовата група в средата на 80-те и се счита за един от най-близките сътрудници на Бъфет.

Според анализатори разплащателната промишленост в азиатската страна е рационална инвестиция. Премиерът Нарендра Моди направи парична промяна в края на 2016 година, което даде подтик на операторите на платежни услуги като Paytm. Местните компании в този момент се сблъскват с възходящата конкуренция от задгранични компании като Amazon, Фейсбук и Гугъл.

По-рано тази година Walmart подписа договорка за 16 милиарда $, с цел да се снабди с мажоритарен дял в индийската компания за електронна търговия Flipkart. От друга страна, Amazon разшири бизнеса си в страната и в този момент се стреми също да получи дял в индийската компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР