Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. Той е

...
Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. Той е
Коментари Харесай

Да надникнем на празничната трапеза на българина: Спазваме ли традициите на Бъдни вечер?

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. Той е привързан с множество традиции, който българите съблюдават от дълги години. За да разберем осланят ли се стриктно на традициите, свързани с този свят празник българите и до през днешния ден, от " Фокус " организирахме къса анкета. 

Попитахме: Къде ще празнувате Бъдни вечер? Спазвате ли прецизно традициите, свързани с празника? Спазвате ли Коледните пости?

" Ще честваме вкъщи с всички родственици, братя, сестри и деца, правнуци ", дават отговор две от анкетираните дами. 

" Мисля, че всичко съблюдаваме. Тъкмо това си приказваме кой каво ще направи за празника. Сестра ми носи нещо, аз другото. Чесън с мед слагаме, шурей ми държи. Аз ще върша тиквеника и други неща, чушки пълнени, безмесни. Спазваме и всичките български традиции, аз доста ги обичам ", споделя какви са проектите на фамилията й за трапезата на Бъдни вечер една от дамите. 

Жената признава, че не пости, само че пък нейната щерка съблюдава постите, както по Коледа, по този начин и по Великден.

" Сега би трябвало да мине 12 часа на 24-ти, с цел да си хапнем нещо по-мазничко, само че месо не ", изяснява още. 

" Аз се пробвам да заговявам, само че аз и не хапвам доста постоянно месо, не поради финанси, въпреки че и за финансите да купуваш единствено плодове и зеленчуци излиза по-скъпо ", споделя тя. 

" Ще чествам Бъдни вечер у дома ", безапелационна е друга интервюирана дама.

Жената споделя, че не съблюдава постите и също по този начин не счита, че се придържа стриктно към традициите, въпреки това споделя, че на трапезата й за празника ще участват " единствено пости ястия - сармички, тиквеник, баница, пълнени чушки с фасул "  

" Не заговявам, само че съблюдаваме единствено поста за 9-те пости ястия ", признава друга дама. Тя споделя, че трапезата й ще бъде обичайната - " чушки, сарми, фасул, питка, саралия ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР