Бъди такъв какъвто си – това е една стихосбирка на

...
Бъди такъв какъвто си – това е една стихосбирка на
Коментари Харесай

Александър Петров: Романтиката в песните се промени, но важно е да си такъв какъвто си


„ Бъди подобен какъвто си ” – това е една стихосбирка на поета Александър Петров, която по-точно e портрет на живота. Всъщност е и негово кредо, поради което от време на време е бил от губещата страна. Всъщност да бъдеш какъвто си му е донесло нещо доста по-важно в живота – доста другари и прелестно семейство, както признава самият той в изявление за БГНЕС.

И през днешния ден поезията има място в живота ни, макар този веществен свят. Това го потвърди ползата към премиерата на стихосбирката ми „ Бъди какъвто си “, която преди една седмица се случи в „ София лайф клуб “ - чак пък толкоз хора. Просто за мен беше в действителност вълнуващо, призна той.

Сашо Петров, както е прочут в музикалните среди, е известен създател на текстове за рок музика. Написал е стиховете за близо 1000 песни, както и за сините химни от началото на прехода. Изпод перото му излизат "Последен валс", "Времето е наше", "Развод", "Вдигни очи", "Утре стартира от днес". Негови са стиховете за шлагери като: "Любовта, без която не можем", "Бъди, какъвто си", "Богатство", "Петък полунощ".

Никога не се е големеел или възнасял поради прелестните текстове, които основава. Дори споделя, че не е стихотворец. А в действителност евъргрините, които основава, може би го вършат повече от стихотворец.

Чета мненията под песните, които ги има в обществените мрежи и ми прави усещане, че огромен брой хора в действителност правят оценка тази хармония, която преди 20, 30 и повече години имаха сполучливите песни, сподели той. Сега сякаш нещата станаха доста по-материални. Девойката мечтае бял „ Мерцедес “ да я преследва в живота. Младежът желае да яхне едно „ Ферари “ с цвят червен. Въобще нещата по някакъв метод станаха някак доста по-материални. Онази романтика, която я имаше в песните и музиката се промени. Това е обикновено – светът се трансформира. Поколението на родителите ми надали е харесвало Бийтълс и Ролинг стоунс, които слушахме ние, счита създателят.

Някои от шлагерите от това време се възродиха може би поради това, че в този момент музиката стана прекомерно занимателна и танцова. Дори и рок музиката, която е едно бунтарство единствено по себе си, и тя отиде в една посока на забавата, а има потребност от песни, които са със смислени думи вътре, с послания. Носталгията също е причина за интереса към тези песни. Огромна част от хората посредством тях по някакъв метод се връщат във времето, когато са били млади, когато целият им живот е бил бъдеще. Затова и концертите са цялостни с песни, които се извършват от „ Фондацията “ – легендите на по-възрастното потомство.

Лесно ли е да си подобен какъвто си? За мен не е мъчно. Много е значимо човек да не се трансформира фрапантно по тази причина, че триумфът или пък някоя екстра поради това, че си се навел в живота, в случай че си си замълчал за някоя неправда, може да ти се стовари. Това е въпрос на образование, само че към този момент до толкоз съм се вживял в този облик, че не мога да си показва различен. Най-малкото си споделям, че това е една от главните аргументи да имам толкоз другари, да имам едно прелестно семейство. Това по никакъв начин не е малко.

Имаше интервал, в който песните, като една моментна фотография на времето си, бяха песни на вярата. Сега естествено нещата са доста разнообразни и просто тези песни са част от моята биография, от биографията на поколението, което отнесе този преход. Не виждам защо би могло да се написа в този момент, което да е обвързвано по този метод с вярата. То нея постоянно я има, само че по-скоро си мисля друго - неотдавна направих една ария, в която се споделя „ време е да се събудим след сезони тишина “. Просто българинът в действителност би трябвало да се посъбуди и да желае повече от това, което получава, сподели Петров.

V:P1YpuM6hqDk

Аз не пиша лирика, само че книжката, в която издателство „ Сиела “ събра моите стихове, които бяха превърнати в ария, са една не дребна биография – повече от 25 години. Някои са даже близо на 40 години. Всяко едно стихотворение в книгата е основано преди музиката, до момента в който в този момент процесът е противоположен – нормално текстовете се пишат по към този момент основан музикален макет. Щом още пълнят салоните и звучат в ефир в електронните медии, си споделих - има смисъл да ги събера в това издание, показа още Петров.

Песните му са по-известни от създателя, от това на Петров му е доста прелестно, тъй като не му се постанова да го стопират по улиците, да му желаят подпис. Освен това му дава опция да се концентрира в наблюдението, което е в основата на неговата специалност. Човек би трябвало да вижда дребните неща, детайлите и от тях се раждат тези фотографии на времето, каквито са нещата, които написах в този миг, споделя той.

Издаването на тази книга надали ще бъде последвано от друга. Александър Петров твърди, че „ може би това ще бъде първата и последната книга. Ако има премия за дебют „ Трета възраст “, мога аз да я получа, тъй като това в действителност е дебютната ми книга, само че надали ще събера още веднъж нещо. Не за друго, а тъй като човек не би трябвало да се разпилява в някакви какви да е неща. Нещата би трябвало да са тествани и да бъдеш сигурен, че след себе си оставаш най-хубавото. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР