Бъди промяната, която искаш да видиш в света! Това е

...
Бъди промяната, която искаш да видиш в света! Това е
Коментари Харесай

Преди 150 г. се ражда Махатма Ганди, който промени света

" Бъди смяната, която искаш да видиш в света! "

Това е един от заветите на индивида, считан за " Баща на индийската нация ". Махатма Ганди. Днес се навършват 150 години от рождението на бореца за човешка независимост и духовния лидер на индийското придвижване за самостоятелност.

Вижте фотоси

Мохандас Карамчанд Ганди се ражда на 2 октомври 1869 година в Порбандар в западноиндийския щат Гуджарат. Той е най-малкото от петте деца при четвъртия брак на Карамчанд Ганди с Путали Бай. Семейството е заможно и принадлежи към кастата на търговците вайши. Баща му заема поста на министър-председател на Порбандар, а по-късно – на Раджкот. И двамата родители са мощно набожни индуисти.

Още като дете Мохандас става очевидец на споровете на татко му с колониалните английски офицери в региона. От друга страна, той следи положителните и толерантни взаимоотношения сред другите религиозни общности - индуисти, мюсюлмани, парси и джайнисти.

През 1883 година родителите на Ганди му избират брачна половинка - Кастурбай Наканджи. Двамата са на по 13 години. Първият им наследник, Харилал, се ражда през 1888 година Имат още трима сина: Манилай (1892) година, Рамдас (1897 г.) и Девадас (1900 г.).

 Със брачната половинка си
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР