Бъди промяната, която искаш да видиш в света!Това е един

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!Това е един ...

Преди 150 г. се ражда Махатма Ганди, който промени света.


"Бъди промяната, която искаш да видиш в света!"

Това е един от заветите на човека, считан за "Баща на индийската нация". Махатма Ганди. Днес се навършват 150 години от рождението на бореца за човешка свобода и духовния водач на индийското движение за независимост.

Вижте снимки

Мохандас Карамчанд Ганди се ражда на 2 октомври 1869 г. в Порбандар в западноиндийския щат Гуджарат. Той е най-малкото от петте деца при четвъртия брак на Карамчанд Ганди с Путали Бай. Семейството е заможно и принадлежи към кастата на търговците вайши. Баща му заема поста на министър-председател на Порбандар, а по-късно – на Раджкот. И двамата родители са силно набожни индуисти.

Още като дете Мохандас става свидетел на конфликтите на баща му с колониалните британски офицери в областта. От друга страна, той наблюдава добрите и толерантни взаимоотношения между различните религиозни общности - индуисти, мюсюлмани, парси и джайнисти.

През 1883 г. родителите на Ганди му избират съпруга - Кастурбай Наканджи. Двамата са на по 13 години. Първият им син, Харилал, се ражда през 1888 г. Имат още трима сина: Манилай (1892) г., Рамдас (1897 г.) и Девадас (1900 г.).

Със съпругата си

Източник: dir.bg