Бъдещото задължение на бизнеса да наема хора с увреждания като

...
Бъдещото задължение на бизнеса да наема хора с увреждания като
Коментари Харесай

НСТС подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания

Бъдещото обвързване на бизнеса да наема хора с увреждания като избран дял от личния състав и въвеждането на финансова глоба при несъблюдение на това, се трансформира в главния въпрос, разискван от държавното управление, работодателите и синдикатите по време на съвещанието на Тристранния съвет. Мярката е написана в окончателния вид на закона за хората с увреждания, който получи поддръжката на синдикатите, само че беше отритнат от бизнеса. Законопроектът би трябвало да влезе за гласоподаване от Министерския съвет още на следващия ден, а в петък да бъде импортиран в Народното събрание.

 
Работодателските организации потвърдиха позицията си против квотите за предприятия с 50 и повече чиновници да наемат избран брой хора с трайни увреждания. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: " В обстановката, в която се намираме, на изострен недостиг на човешки запаси, не е нужно работодателите да бъдат задължавани да наемат хора, тъй като те нямат такава нужда да бъдат задължавани. Те ги търсят със свещ измежду бял ден ".
 
Въпреки заложените квоти от двама души за компаниите с от 50 до 100 души личен състав и 2 % за тези с над 100 души, законопроектът дава други възможности на работодателите да не ги изпълнят и да избегнат глобата, в случай че производството им не разрешава наемане на такива хора или в случай че няма ориентиран от бюрото по труда човек с увреждане. Ето за какво правилото с квотите е мъртвородено, твърди Ваня Григорова, стопански консултант на КТ " Подкрепа ": " Тъй че, апокалипсисът, който се разказва от работодателските организации, е безпочвен ".

 Тристранка БГНЕС
Като по-сериозен проблем от КНСБ сложиха обезпечаването на налична среда за хората с увреждания посредством новия закон. Асия Гонева, изпълнителен секретар на синдиката: " Ние тук спорим с работодателите редно ли е по този метод да се вземат решение въпросите за тяхната претовареност и така нататък, само че на първо време би трябвало да помислим могат ли тези хора да стигнат до предприятията, с цел да им дадем опция за претовареност ".-->
 
Ако шеф не извърши квотата си за наемане на хора с увреждания, той ще би трябвало да внася в държавната хазна по 30 % от минималната заплата месечно за всяко незаето място, а в случай че откаже да заплаща, може да бъде глобен с до 10 хиляди лв. от инспекцията по труда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР