Бъдещото правителство на Северна Македония ще активизира преговорите с България

...
Бъдещото правителство на Северна Македония ще активизира преговорите с България
Коментари Харесай

Северна Македония няма да обсъжда с България езика и идентичността си

Бъдещото държавно управление на Северна Македония ще засилва договарянията с България за повдигане на ветото над договарянията сред Скопие и Брюксел за еврочленството на балканската страна, само че измежду обсъжданите тематики няма да бъдат езика и идентичността ѝ.

Това заявява в събота номинираният за идващ министър ръководител на Северна Македония и водач на Социалдемоктическия съюз на Македония (СДСМ) Димитър Ковачевски по време на парламентарното съвещание, на което би трябвало да бъде гласуван новият кабинет.

Той съобщи подготвеност държавните управления в София и Скопие да преодолеят всички провокации "чрез разговор и съдействие ".

"Македонските и българските жители се интересуват повече от стопанската система, обмена в културата, образованието и младежите и от транспортната инфраструктура. Това са въпроси, по които имаме потребност да си сътрудничим повече. Историята принадлежи на историците, само че въпросите на нашата еднаквост са основите на нашата нация и страна ", означи Ковачевски, представен от Българска телеграфна агенция.

Бъдещият министър председател акцентира, че "никой не може и никой няма да договаря за идентичността на македонския народ или за исторически и научно доказаната специфика и уникалност на македонския език ".

Той дефинира построяването на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на бъдещото му държавно управление до 2024 година

Заседанието на Народното събрание в Скопие, на което би трябвало да бъде гласуван съставът на новия кабинет, стартира в събота на обяд с показване на неговите членове. Мандатоносителят СДСМ и обединението към него ще имат 12 министри, Демократичният съюз за интеграция – шестима, а Алтернатива – трима.

Новият кабинет ще има един член повече от предходния – министър без портфейл за диаспората – пост, който получава Алтернатива. От държавното управление отпадат осем досегашни членове, в това число министър председателят Зоран Заев.

Очаква се новият кабинет да бъде утвърден от северномакедонските депутати до среднощ в неделя. Следващата седмица българският министър председател Кирил Петков пък.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР