Бъдещият премиер Джузепе Конте Следващата седмица в Италия се очаква

...
Бъдещият премиер Джузепе Конте Следващата седмица в Италия се очаква
Коментари Харесай

Италианското правителство има слаб шанс да реализира програмата си


Бъдещият министър председател Джузепе Конте

Следващата седмица в Италия се чака да встъпи в служба ново държавно управление след един от най-дългите интервали на следизборни маневри в политическата ѝ история. Но родилните страдания на това държавно управление може да се окажат несъществени спрямо това, което следва.

Президентът Серджо Матарела връчи в сряда на политическия дилетант Джузепе Конте мандат да оглави коалиция, в която влизат антисистемното придвижване " Пет звезди " и крайнодясната " Лига ", което поставя завършек на 80-дневната задънена улица след изборите на 4 март, не излъчили явен победител. Двете политически обединения съгласуваха 57-странична държавна стратегия, представяйки я като упорит план за цялостен 5-годишен законодателен мандат.

Малцина обаче имат вяра, че това ръководство ще продължи толкоз дълго.

" Практически никое италианско държавно управление не е оживяло цели 5 година, тъй че този въпрос даже не стои, - сподели Франко Павончело, професор по политология и президент на университета " Джон Кабот ". - Въпросът е дали те (новите управляващи) могат да оцелеят една или две години и дали могат да окажат някакво, въпреки и минимално, въздействие върху политическия, институционалния и икономическия живот на страната. "

Но даже това може да се окаже мъчно постижимо предвид на идните провокации, в това число и обстоятелството, че " Пет звезди " и " Лигата " са политически противници с разнообразни цели и разполагат с минимално болшинство в горната камара на Народното събрание, което ги прави уязвими на офанзиви.

" Това държавно управление е основано, с цел да води предизборна акция... Следващите избори са доста по-близо, в сравнение с си мислите ", сподели през вчерашния ден отиващият си министър на промишлеността Карло Календа.

Двете партии дадоха екстравагантни обещания по време на акциите си и включиха детайли от тях в съглашението си, което лъха на евроскептицизъм и приканва за преразглеждане на договорите за Европейски Съюз за валутния съюз и имиграцията.

Част от програмата им ще бъде относително лесна за осъществяване и ще им даде някои бързи вътрешнополитически преимущества, като да вземем за пример задължението да бъдат подсилени законите за законна самозащита и да бъде ревизиран законът от 2011 година, който внезапно покачва пенсионната възраст.

Но доста други въпроси, в това число такива, с които те би трябвало да се заемат от първия ден, са по-проблематични и могат неотложно да подложат на напрежение преди малко зараждащото се партньорство (на участниците в коалицията).

Различни цели

Съдбата на южния металургичен цех (за произвеждане на стомана) " Илва " (в Таранто), усложнена от корупционни кавги и тежки екологични проблеми, ще бъде един от най-належащите проблеми пред новото министерство на промишлеността, което евентуално ще бъде управлявано от водача на " Пет звезди " Луиджи ди Майо. Според " Пет звезди " мощно замърсяващата компания, която се чака да бъде продадена на най-големия международен производител на стомана " АрселорМитал ", би трябвало да бъде затворена, а индустриалната площадка преустроена. " Лигата " обаче споделя, че " Илва " е жизненоважна за италианската стопанска система и би трябвало да бъде предпазена.

Подобен е казусът и с високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. " Пет звезди " упорства работата по нея да бъде неотложно прекъсната, а " Лигата " горещо пази многомилиардния френско-италиански план.

Следващото предизвикателство ще бъде определянето на целите на бюджета за 2019 година " Лигата " и " Пет звезди " включиха двата си съответни скъпоструващи политически плана в своето съглашение - намаляването на налозите и въвеждането на повсеместен най-малък приход за бедните. Според критиците обаче тежко задлъжнялата Италия надали може да си разреши както едното, по този начин и другото, което значи, че тяхното осъществяване ще би трябвало да не се застъпва.

" Те ще би трябвало да намерят запаси, с цел да покрият несъответствията и да решат на кои политики да дадат приоритет. Това е рецепта за проблем ", сподели Андреа Голдщайн, началник на мозъчния концерн " Номисма ".

Несъвместимостта на пониженията на налозите и повишението на обществените заплащания е прегледен образец за търканията в сърцето на обединението. " Лигата " ще се стреми да обслужи главния си електорат в богатия " Север, до момента в който придвижването " Пет звезди " ще се концентрира върху регионите с главния си електорат - бедния Юг.

При тази оскъдност на средства ще бъде извънредно мъчно да бъде задоволена даже и единствено една от тези изборни общности, а камо ли и двете. Високопоставен представител от " Лигата ", поискал анонимност, сподели, че правилните почитатели на партията ще се борят, с цел да не позволен " парите на нашите данъкоплатци " да бъдат изхарчени за " обществени дарове " на южните сиромаси. Той предсказа трънливи връзки с депутатите на придвижването в Народното събрание. " Видели сме по какъв начин те работят в локалните препоръки. Те са луди ", сподели политикът от " Лигата ".

Институционални спирачки

Двете партии обаче ще би трябвало да работят в синхрон, в случай че желаят да прокарват законите си през Народното събрание, изключително в горната камара, където болшинството им е по-малко от 10 сенатори.

Левоцентристкият водач Романо Проди бе заловен в сходен капан след изборите през 1996 година и съумя да се задържи на власт единствено две години. А той имаше доста по-голям политически и управнически опит, в сравнение с новият министър председател Конте, зад който не стои партийна машина и който няма административен опит.

Някои хора считат, че той няма да оцелее до Коледа ", сподели ветеранът на " Лигата " и някогашен вътрешен министър Роберто Марони в изявление пред вестник " Ла Стампа " в четвъртък.

Особено значимо е това, че и Ди Майо от придвижването, и водачът на " Лигата " Матео Салвини нямат държавен опит и рискуват да бъдат блокирани от многочислените институционални спирачки и от фамозните лабиринти на италианската администрация.

Това може да осуети някои от техните по-радикални проекти, в това число покачването на недостига, с цел да бъдат финансирани предвижданите огромни разноски. Президентът Матарела към този момент предизвести както Ди Майо, по този начин и Салвини, че има компетенции да отхвърля законопроекти, които нарушават интернационалните контракти или нямат съответно бюджетно покритие.

" Моето чувство е, че скептицизмът, обвиващ техните политики, в комбиниране с несъгласията, явни в програмата им, ще създадат живота на това държавно управление извънредно сложен, - сподели Голдщайн от " Номисма ". - Щеше да му е мъчно даже в случай че " Пет звезди " и " Лигата " бяха естествени сътрудници, а те, несъмнено, не са. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР