Бъдещият главен прокурор на България ще има летящ старт, ако

...
Бъдещият главен прокурор на България ще има летящ старт, ако
Коментари Харесай

Елин Алексов: Новият главен прокурор ще има летящ старт, ако е от средите на прокурорите

Бъдещият основен прокурор на България ще има летящ старт, в случай че излезе от средите на прокурорите – нещо, което до момента не се случвало. Ако новият обвинител номер едно познава авансово системата, то това ще бъде потребно.
Това разяснява пред БНР Елин Алексов, член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите, някогашен представител на Военната прокуратура.

В началото на седмицата Висшият правосъден съвет откри процедурата за избор на нов основен прокурор, претендентите би трябвало да станат ясни до 29 юли, а изборът е плануван за 16 октомври.

Алексов акцентира, че се чака „ новият основен прокурор да бъде визионер с съответни направления на стратегическо мислене “.

„ Реформата не значи постоянно гражданска война. Реформата значи една поредна еволюция, като всеки идващ стъпва крепко върху построеното от предходния. Съдебната система е консервативна и такава би трябвало да бъде, с цел да съблюдава законите. По-добре едно отмерено, неотклонно и целеустремено еволюционно развиване, в сравнение с революционни скокове във всички направления “.

Според Елин Алексов „ основният прокурор би трябвало да въплъщава очакванията на гилдията и да дава отговор на публичните упования “.

„ Със сигурност сред сътрудниците прокурори има такива персони. Искрено се надявам Висш съдебен съвет след една почтена и честна спортна работа да избере най-достойния “.

По думите на Алексов процедурата за идентични правила за следствие на „ тримата огромни “ е нещо належащо, „ което ще докара до едно публично утешение “:

„ По отношение на обявени благоприятни условия основният прокурор да бъде недостижим, аз не си мисля, че би трябвало да е по този начин. Прокуратурата се занимава с досъдебното произвеждане и повдигането на обвинявания, оттук насетне думата има съдът… Има доста какво да се желае във връзка с административното и на гражданското съдопроизводство и тук основният прокурор няма по какъв начин да повлияе, това е работа на другите двама огромни “.

На въпрос дали е потребно да отпадне мониторингът върху България във връзка с правосъдната система, Елин Алексов отговори: „ Мониторингът е имал своето значимо значение, когато е бил иницииран. Но към този момент се движи по инерционни сили. Нашето общество и институциите ни съзряха задоволително, с цел да се движат във вярната посока и да продължат напред без това наблюдаване “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР