Бъдещият газов хъб край Варна, за който тепърва предпроектно проучване

...
Бъдещият газов хъб край Варна, за който тепърва предпроектно проучване
Коментари Харесай

Бъдещият газов хъб край Варна стана обект от национално значение

Бъдещият газов хъб край Варна, за който занапред предпроектно изследване ще споделя дали е стопански аргументиран, към този момент е разгласен за обект от национална значение. Заедно с още осем обекта на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ", по които занапред ще се работи, непостроеният още газоразпределителен център влезе в листата, в който участват и бъдещите газови връзки с Гърция и Сърбия.

Освен хъба, за обекти от национално значение са оповестени плануваните разширения на газопреносната мрежа в сектора от българо-турската граница до компресорна станция " Странджа “; на газопреносната инфраструктура редом на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница; преносният газопровод до Панагюрище и Пирдоп; бъдещите преносни газопроводи за Свищов, Разлог и Банско; подготвяните за рационализация компресорни станции " Лозенец “, " Петрич “ и " Ихтиман “; както и плануваната замяна на северен (магистрален) газопоровод в сектора Беглеж – Дерманци –Батулци – Калугерово и северен (магистрален) газопровод в сектора от Вълчи дол до Преселка.

От Министерския съвет показват, че с реализацията на плана за газовия хъб ще бъде построена нужната газопреносна инфраструктура, която да свърже пазарите на природен газ в района с тези в Централна и Западна Европа, както и на страните от Енергийната общественост – Сърбия, Република Македония, Босна и Херцеговина. По този метод планът ще способства за постигането на главните цели на европейската енергийна политика.

С реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз” ЕАД в сектора от българо-турската граница до българо-сръбската граница ще се реализира сигурност на доставките на природен газ както за нашата страна, по този начин и за прилежащите балкански страни и района, разкриване на спомагателни висококвалифицирани работни места, затвърждаване на ролята на България като директна страна в района и Европейски Съюз.
Проектите за създаване на преносни газопроводи до Панагюрище и Пирдоп, до Свищов, както и до Банско и Разлог се финансират по линия на Международния фонд " Козлодуй “, управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Проектът за рационализация на трите компресорни станции " Лозенец”, " Петрич” и " Ихтиман” е част от дейностите, които се финансират по линия на Механизма за свързване на Европа. Модернизацията на компресорните станции планува консолидиране на 4 нискоемисионни турбинни газокомпресорни елемента, като в компресорна станция " Лозенец” ще бъдат интегрирани два елемента. С реализацията на плана компресорните станции ще дават отговор на най-високите европейски екологични условия.

С рехабилитацията на сектори от северния полупръстен Беглеж –Дерманци - Батулци –Калугерово и Вълчи дол - Преселка ще бъде обезпечена надеждността на оборудванията и ще бъде обезпечен плановият потенциал за транспорт на природен газ.

Изпълнението на всички обекти е включено в десетгодишния проект за развиване на мрежите на " Булгартрансгаз” ЕАД за интервала 2017-2026 година, утвърден от Комисията за енергийно и водно контролиране на 1 август 2017 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР