Бъдещите пенсионери, задължени от държавата да се осигуряват допълнително в

...
Бъдещите пенсионери, задължени от държавата да се осигуряват допълнително в
Коментари Харесай

Защо две пенсии са по-малко от една?

Бъдещите пенсионери, задължени от страната да се обезпечават в допълнение в пенсионен фонд, са изначално ощетени.

Те ще получават „ две пенсии “, които обаче общо ще са по-ниски от една, изплащана напълно от Национален осигурителен институт.

За това предизвести икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова пред БНР и в ефира на БиТиВи.

Преди ден това стана ясно и от думите на самия отраслов министър Бисер Петков. На кръгла маса за пенсионната промяна, той изясни, че първите кохорти пенсионери след 2021 година, които ще получават въпросните добавки от пенсионни фондове, ще са ощетени. Защото добавките няма да могат да компенсират тези 20%, които се понижават от пенсията им в Национален осигурителен институт.

Според Ваня Григорова до 2060 година тази неправда няма по какъв начин да бъде поправена. До 2060-а „ две пенсии “ ще са по-малко от една, безапелационна бе тя.

Втория пенсионен дирек би бил по-добър вид само за тези, които 40 години са се осигурявали на заплата, по-висока от междинната. Колко от вас са правили това 40 години, попита риторично Григорова.

Според нея системата е сбъркана. Частните фондове не са основани за това хората да получават по-високи пенсии, а да обезпечават облага на някого, безапелационна е тя.

В двата законопроекта за възрастните хора, които през днешния ден ще се гледат в обществената комисия, няма съвсем нищо, което да заслужава да се отделя в обособен законопроект, означи Ваня Григорова.

Според нея, в случай че депутатите желаят да усилят обществените помощи за възрастните хора, могат да го създадат през Закона за общественото подкрепяне. Сега, с цел да се покажат като бранители на възрастите, го отделят в обособен закон. Това е чист популизъм, безапелационна е тя.

Според Григорова депутатите действително нищо не желаят да създадат. По думите ѝ отделянето на разнообразни групи български жители в обособени закони е извънредно порочно. Ваня Григорова счита, че е допустимо депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лв..
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР