Бъдещите инженери в някои технически специалности да учат без пари

...
Бъдещите инженери в някои технически специалности да учат без пари
Коментари Харесай

Бъдещите инженери ще учат висше без пари

Бъдещите инженери в някои механически специалности да учат без пари или пък страната да им дава трета стипендия, която да им покрива таксата за образование. Това са част от измененията, които се разискват в Закона за висшето обучение, заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва на откриването на образователната година в ПУ „ П. Хилендарски”.
„ Много по-голяма социална загуба ще е, в случай че понижим приема в инженерните професионални посоки. Дори да имаме остатък на инженери, това ще предизвика вложения и никога няма да бъде социална загуба. Големият ни проблем е да насочим студенти към тези професионални посоки, в които имаме максимален дефицит. Правим го с приема и с даването на втори стипендии”, сподели министър Вълчев.
По думите му през идващите десетилетия се чака да има дефицит на експерти в инженерно-техническите професионални посоки. Това са секторите, които дават най-голяма добавена стойност за стопанската система на страната. Затова и точно в инженерно-техническите специалности приемът не е бил намаляван. Не по този начин стоят нещата с посоки, като примерно стопанска система или логика на психиката.
„ В последните 3 години приемът в държавните висши учебни заведения е понижен с 13 000 бройки. Приемът в професионалните посоки, като „ Управление и администрация” е понижен с 60%, „ Икономика” – с 50%, „ Психология” – 50%. Затова при започване на юли висшите учебни заведения регистрираха висока запълняемост”, изясни Красимир Вълчев. Той посочи също, че и сега има дефицит на експерти по естествени науки и по математика, което се усеща в системата на междинното обучение. „ И този проблем ще се задълбочи”, предвижда министърът. Именно поради това, при преструктурирането на приема в държавните вузове, не би трябвало да се засягат професионалните посоки с предстоящ дефицит на пазара на труда, акцентира той.
„ Днес в системата на висшето обучение влизат младежи, родени през 21-ви век, които ще бъдат на пазара на труда и през 2050-та година. Когато огромна част от специалностите, по които учат, ще са изчерпали наличието си. Затова приказваме за допълнение на микса от компетентности, които би трябвало да даде висшето образование”, сподели още министърът на образованието. Приемът в частните вузове се извършва приблизително на 40% при заложени бройки в решението на Министерски съвет от 8-9 000. Държавните висши учебни заведения извършват приема си на 92%.
В бюджета за обучение през 2019г. се плануват 400 милиона лв. повече. С 25 милиона лв. от тях ще се финансират действия по ползи в междинното обучение. Основната част от тези милиони ще отидат за учителите, които са най-важният фактор в системата. Също следващата година ще може да се намерения дали страната да не обезпечи безвъзмездни учебници за хлапетата, които ще учат по новата стратегия. В началото на тази образователна година родители на деветокласници се оплакаха, че новите учебници им излизат солено, а не могат да ги купят втора ръка, тъй като няма такива. Министър Вълчев посочи, че идната седмица ще има среща с издателствата във връзка високите цени на учебниците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР