Бъдещето на управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел е

...
Бъдещето на управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел е
Коментари Харесай

Мъглата на германската политическа сцена се сгъстява

Бъдещето на ръководещата коалиция на немския канцлер Ангела Меркел е все по-несигурно, защото нейните твърдолинейни консервативни баварски съдружници се зарекоха да създадат финален опит за подписване на договорка за политика за мигрантите, която не беше изменена след предлагането на вътрешния министър да подаде оставка. Това написа AFP в собствен материал.

" Казах, че през идващите три дни ще освободя и двата ми кабинета (като федерален вътрешен министър и началник на Христиансоциалния съюз) ", сподели Хорст Зеехофер (на фотографията в ляво) пред кореспонденти в Мюнхен.

Преди да изтече този период, той ще беседва през днешния ден следобяд с Християндемократическия съюз на Мекрек " с вярата да реализира схващане ", което ще повлияе за образуване не решението му дали да остане, добави той.

На среща при затворени врата с партийни шефове, Зеехофер се е оплакал, че няма " никаква поддръжка ", откакто не съумя да убеди Меркел в проекта си да връща непосредствено търсещите леговище, регистрирани в други европейски страни.

Но други шефове на партии отхвърлиха да одобряват отдръпването му и продължиха стратегическите диалози до ранните часове.

Сега, когато Зеехофер обвързва своето политическо бъдеще с изхода от договарянията, въпросите за бъдещето на ръководещата коалиция на Меркел сред алианса ХДС/ХСС и социалдемократическата партия (СДП) висят във въздуха.

Ако Меркел заеме твърда позиция и Зеехофер се отдръпна, ХСС може да предложи различен вътрешен министър, в случай че баварците желаят да останат обвързани с нейната партия.

Като опция на това съществува опцията за разрушение на продължаващото от десетилетия партньорство сред двете партии, лишавайки Меркел от нейното болшинство в Народното събрание и вкарвайки Германия в непознати политически води.

За да оцелее политически, Меркел може да опита със съставянето на държавно управление на малцинство, да търси нов съдружен сътрудник при зелените еколози или настроените добре към бизнеса свободни демократи, или да провежда в Народното събрание избор на съмнение, който да докара до нови избори.

Очевидно без да се опасяват от рисковете, християндемократите в неделя предложиха на сестринската си партия да не се намесва в битката сред европейски метод и едностранните национални ограничения за понижаване на броя на мигрантите.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер съобщи в Берлин, че водачите на партията са " обединени " зад " ефикасни, хуманни решения дружно с нашите европейски сътрудници ".

Вторична миграция

След безмилостния напън на баварците против Меркел европейските водачи утвърдиха в петък нови ограничения за понижаване на имиграцията и по този начин наречената " вторична миграция " на търсещите леговище сред страните.

Меркел, който е на поста от 2005 година насам, предизвести предходната седмица, че въпросът за миграцията може да реши бъдещето на Европейски Съюз.

Лидерите обявиха, че ще обмислят основаването на " приемни центрове “ отвън Европейски Съюз, най-вероятно в Северна Африка, за да се обезсърчат мигрантите и бежанците, които се качват на борда на корабите на контрабандисти, пренасящи ги към Европейски Съюз

Страните-членки също биха могли да основат центрове за отделянето на икономическите имигранти от бежанците.

На национално равнище Меркел също по този начин предложи мигрантите, които идват в Германия, които са регистрирани за първи път в друга страна от Европейски Съюз, да бъдат сложени в специфични " приемни центрове " при ограничаващи условия.

Документът, който тя изпрати до ХСС и СДП, също по този начин очерта покупко-продажби с 16 други страни, където да биват връщани към този момент записаните мигранти, в случай че стигнат до Германия.

Източници споделиха, че Зеехофер е отхвърлил оценката на Меркел, че ограниченията за целия Европейски Съюз ще " имат същия резултат ", както неговото искане да биват връщани от границите търсещите леговище, които към този момент са регистрирани в други страни от Европейски Съюз.

Това му остави единствено три благоприятни условия.

Той би могъл да се опълчи на заповедите на Меркел, като разпореди на граничната полиция да извърши проекта му, което би я принудило да го уволни, което сигурно би поставило завършек на съюза ХДС/ХСС, или би могъл или да одобри унизително оттегляне, или да подаде оставка.

Тъй като партиите на CDU и CSU се спуснаха в Берлин и Мюнхен, водачите от двете страни се пробваха да изяснят какво става.

" Не става въпрос за това кой ще се издигне, а какво е вярното ", съобщи баварският министър председател Маркус Зьодер пред организация DPA.

Междувременно водещи за редиците зад Меркел са " имиджа на страната, нашата дарба да действаме и нашата дарба да управляваме ", сподели министърът на стопанската система и близкият съдружник на Меркел Петер Алтмайер.

Удар против Меркел

Натискът на канцлера върху Европейски Съюз в последна сметка бе породен от страха на ХСС, че ще загуби скъпото си безусловно болшинство в провинциалния парламент на Бавария.

" Съюзът " на ХДС и ХСС сливаше консерватизма на южната провинция с по-умерената политика и образува дясноцентристка мощ, която доминираше Германия в продължение на десетилетия.

Политическата непоклатимост беше смутена от решението на Меркел от 2015 година да остави границите на германия отворени за мигранти и бежанци, идващи от Близкия изток през Балканите, Унгария и Австрия.

Оттогава повече от един милион души са пристигнали в Германия, до момента в който държавните управления на Меркел неведнъж са затягали законите за имиграцията и убежището.

Независимо от това, антибежанската, антиислямска Алтернатива за Германия (АзГ) нахлу във федералния парламент за първи път предходната година, което докара до траяла месеци парализа, до момента в който Меркел се бореше да сформира работеща коалиция.

Проучванията на публичното мнение сочат, че АзГ може да направи сходен пробив в провинциалния парламент на Бавария през октомври.

Седмиците на удари против Меркел обаче не съумяха да оказват помощ на ХСС, защото предходната седмица изследване на Forsa сподели, че към 68% от баварците поддържат търсенето на Меркел за общоевропейски отговор на миграцията, а не Германия да работи сама.

Източник: AFP

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР