Бъдещето на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA)

...
Бъдещето на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA)
Коментари Харесай

САЩ, Канада и Мексико преговарят за последно за безмитната търговия помежду им

Бъдещето на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA) е неразбираемо първоначално през днешния ден на последния кръг договаряния сред Съединени американски щати, Канада и Мексико и броени дни, откакто президентът Доналд Тръмп още веднъж заплаши Вашингтон да напусне контракта от 1994 г.

От вторник трите делегации ще заседават в Монреал в продължение на една седмица в опит да изгладят разликите си. Канада и Мексико, които в началото отхвърлиха концепциите на Съединени американски щати като неприложими, в този момент споделят, че би могло да се маневрира. Това, обаче, наподобява прекомерно малко за Белия дом, където президентът счита, че NAFTA е незаслужено съглашение за американските компании и служащи.

Търговията сред трите страни е за над 1 трилион $ годишно и това към този момент е задоволително да изнерви пазарите. Предполага се договарянията да приключат до края на март, с цел да не попаднат в пристрастеностите към акцията за парламентарните избори в Мексико през юли. Мексикански източник на " Ройтерс ", осведомен с хода на договарянията, споделя, че не е изключено да има още един кръг през март и даже възможност за дефинитивни диалози откакто минат изборите в Мексико.

В Отава съветници на външния министър Кристия Фрийланд обявиха предходната седмица, че анализът им на позицията на Съединени американски щати сочи, че американците нямат доста самообладание за договаряния и по-вероятно ще изоставен съглашението.

Това е тъкмо противоположното на оптимизма на икономисти, интервюирани от " Ройтерс ", съгласно които ще има предоговаряне с минимални корекции на настоящето съглашение. Според 45% от интервюираните споделиха, че с NAFTA е завършено, до момента в който съвсем две трети считат, че е обезпечено предоговорено съглашение, от което печеливши ще са енергетиката и софтуерните браншове, а автопроизводството, индустрията и земеделието ще пострадат.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР