Бъдещето на парите: Подготовка за цифрова валута на централните банкиОт

...
Бъдещето на парите: Подготовка за цифрова валута на централните банкиОт
Коментари Харесай

Изказване на Кристалина Георгиева относно цифровите валути и централните банки

Бъдещето на парите: Подготовка за цифрова валута на централните банки

От Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ

Атлантически съвет, Вашингтон, окръг Колумбия, 9 февруари 2022 година

Дами и господа, другари,

Позволете ми да стартира с признателност към Атлантическия съвет за това, че даде уместно място за разискване на навлизането на централните банки в региона на цифровите валути. От основаването си през 1961 година до през днешния ден Съветът има значим принос към стратегическите, политическите и икономическите диспути. Тези диспути ни служат добре, като ни оказват помощ да проверим границите на нашето мислене и да бъдем по-добре готови за това, което ни чака.

Затова през днешния ден желаеме още веднъж да проверим нашето мислене. Вече сме минали оттатък концептуалните полемики по отношение на цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ) и сме във стадия на изпробване. Централните банки запретват ръкави и се срещат от близко с битовете и байтовете на цифровите пари. Все още се намираме на ранен стадий във връзка с ЦВЦБ и не знаем с акуратност какъв брой бързо ще навлязат те и какъв брой надалеч ще стигнат. Това, което знаем, е, че централните банки построяват потенциал за потребление на новите технологии, с цел да бъдат подготвени за действителността, пред която евентуално ще се изправят. Ако ЦВЦБ бъдат проектирани рационално, те евентуално могат да предложат по- огромна резистентност, по- огромна сигурност, по- огромна наличност и по- ниски разноски от частните форми на цифрови пари. Това явно е по този начин спрямо необезпечените криптоактиви, които по своята същина са нестабилни. Дори по- добре ръководените и контролирани постоянни монети не са напълно равностойни на постоянна и добре проектирана цифрова валута на централна банка.

Преминаването към ЦВЦБ набира скорост с помощта на изобретателността на централните банки. Общо към 100 страни изследват ЦВЦБ на едно или друго равнище. Някои изследват, други тестват, а трети към този момент популяризират ЦВЦБ измежду обществеността.

На Бахамските острови пясъчният $ — локалната ЦВЦБ — е в обращение от повече от година. Шведската Риксбанк е създала доказателство за концепцията и изследва софтуерните и политическите последствия от ЦВЦБ. В Китай цифровият юан [наречен e-CNY] продължава да се развива с повече от 100 милиона самостоятелни консуматори и милиарди юани в транзакции. А едвам предишния месец Федералният запас разгласява отчет, в който се отбелязва, че „ ЦВЦБ може да промени радикално структурата на финансовата система на Съединени американски щати “.

Както може да се чака, МВФ е мощно зает с този въпрос, в това число посредством даване на техническа помощ на доста от нашите членове. Като част от тази по- необятна поддръжка, през днешния ден публикуваме документ, който осветява опита на шест централни банки от авангарда на тези старания, в това число на Китай и на Швеция, чиито опит ще бъде прегледан в панелната полемика след моето изявление. Това, което извличаме от опита на тези централни банки, са три общи урока, от които могат да се възползват и други.

Първо, няма повсеместен размер.

Не съществува повсеместен мотив в интерес на ЦВЦБ, защото всяка стопанска система е друга. В някои случаи ЦВЦБ може да бъде значим път към финансово приобщаване — да вземем за пример, когато географското състояние е спънка за физическото банкиране. В други случаи ЦВЦБ може да обезпечи главен авариен вид при положение на отвод на други платежни принадлежности. Пример за подобен случай е самодейността на Централната банка на Източните Кариби да разшири пилотния си план за ЦВЦБ до области, наранени от вулканично изригване предходната година. Така че централните банки следва да приспособяват проектите си към съответните условия и потребности.

Второ, съображенията, свързани с финансовата непоклатимост и неприкосновеността на персоналния живот, са от първостепенно значение при проектирането на ЦВЦБ. Централните банки се ангажират да сведат до най-малко въздействието на ЦВЦБ върху финансовото ходатайство и даването на заеми. Изследваните от нас страни оферират ЦВЦБ, които не са лихвоносни, което прави цифровата валута потребна, само че не изключително привлекателна като средство за икономисване спрямо обичайните банкови депозити. Видяхме също по този начин, че и в трите дейни плана за ЦВЦБ — на Бахамските острови, в Китай и в Източнокарибския валутен съюз — се слагат ограничавания върху притежаваните ЦВЦБ, още веднъж за да се предотврати неочакваното приключване и конвертиране на банкови депозити в цифрова валута. Ограниченията върху наличностите в ЦВЦБ оказват помощ и за угаждане на желанието на хората за цялост на персоналния живот, като в същото време защищават от противозаконни финансови потоци. Допускат се по- дребни активи без нужда от цялостна идентификация, в случай че рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма са ниски — това може да бъде от изгода за финансовото приобщаване. По-големите транзакции и активи обаче изискват по- строги инспекции, както бихте очаквали, в случай че внесете торба с пари в брой в банката. Това е по този начин, тъй като в доста страни опасенията по отношение на неприкосновеността на персоналния живот са евентуален фактор, който може да попречи на приемането на законодателство за ЦВЦБ. Именно по тази причина за политиците е жизненоважно да подберат вярната композиция.

Това ме води до третото ми наблюдаване: баланс. Въвеждането на ЦВЦБ е обвързвано с намирането на деликатния баланс сред развиването на плана и на политиката. Правилното планиране изисква време и запаси, както и непрестанно учене от опита — в това число от споделения опит сред страните. В доста случаи това ще изисква тесни партньорства с частни компании за сполучливо разпространяване на ЦВЦБ, създаване на електронни портфейли, прибавяне на функционалности и разширение на границите на технологиите. Но политическите аспекти също са от първостепенно значение, в това число създаването на нови правни рамки, приемането на нова наредба и нова правосъдна процедура. И в двата аспекта ЦВЦБ изисква също по този начин рационално обмисляне, с цел да се удовлетворят задачите на политиката, като да вземем за пример финансовото приобщаване, като в същото време се заобикалят нежелани странични резултати, да вземем за пример неочакваното приключване на капитали, което може да подкопае финансовата непоклатимост. Наред с това деликатното обмисляне, политическите съображения също ще укрепят доверието в ЦВЦБ. Нека обаче не забравяме, че доверието би трябвало да се крепи на надеждни централни банки, които в предишното са изпълнявали своите мандати. Въвеждането на ЦВЦБ не може да размени това базисно доверие, изграждано в продължение на десетилетия — публично богатство, което разрешава на парите да смазват колелата на нашите стопански системи.

Успехът на ЦВЦБ — в случай че и когато те бъдат издадени — ще зависи от съществуването на задоволително доверие. А на собствен ред всяка сполучлива ЦВЦБ би трябвало да продължи да гради доверие в централните банки.

И по този начин, позволете ми да завърша. Историята на парите навлиза в нова глава. Държавите се стремят да запазят главните аспекти на обичайните си парични и финансови системи, като в същото време опитват с нови цифрови форми на пари. За да бъдат тези опити сполучливи, документът, който публикуваме през днешния ден, ясно демонстрира, че политиците ще би трябвало да разрешат редица открити въпроси, да отстранят механически спънки и да създадат политически взаимни отстъпки. Това може да не е елементарно или просто, само че аз съм уверена, че светлите мозъци в централните банки могат да съумеят с помощта на присъщите за тях съобразителност и непримиримост. Неслучайно даже великият откривател Томас Едисон признава, че „ Няма сурогат на упоритата работа “. В МВФ ние също запретваме ръкави и ще изиграем своята роля. Вече поддържаме нашите членове в техните опити с ЦВЦБ, с цел да разберем нужните взаимни отстъпки в огромната картина, да предоставим техническа помощ и да служим като линия за предаване на познания и най-хубави практики на всички наши 190 страни – членки. Горди сме да подкрепим техните смели и вълнуващи опити. Благодаря ви!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР