Бъдещето на паметника на Бузлуджа, неговото съхранение, вместо разрушение и

...
Бъдещето на паметника на Бузлуджа, неговото съхранение, вместо разрушение и
Коментари Харесай

Туристическият потенциал на паметника на Бузлуджа ще бъде представен на изложение Културен туризъм

Бъдещето на паметника на Бузлуджа, неговото предпазване, вместо опустошение и туристическия му капацитет ще бъдат показани на Международното ревю " Културен туризъм " във Велико Търново, оповестиха уредниците.

Паметникът е една от най-емблематичните и значими здания на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 година и зарязан през 90-те години, защото съставлява предходния социалистически интервал.

Младият български проектант Дора Иванова трансформира в своя задача запазването на постройката като място за изкуство, обучение, събития и туризъм. За тази цел тя основава Фондация " Проект Бузлуджа " през 2015 година с съществена цел да резервира достоверността на постройката, да спре разрушителните процеси, да я консолидира и обезопаси, тъй че да бъде отворена за гости (което в този момент е строго забранено).

" Вярваме, че е значимо да опазим паметника Бузлуджа, освен тъй като е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, само че и тъй като би трябвало да помним предишното си, изключително в случай че е травматично или мъчно. Паметникът е издигнат, с цел да бъде знак на комунизма, през днешния ден той е знак на спор сред хората с разнообразни гледни точки към предишното. Нашата цел за бъдещето е да запазим постройката като място на разговор, приемливост и обучение, който може да служи за образец за хилядите други забравени монументи и обекти ", показва проектант Дора Иванова.

Международното самопризнание за него идва от международния отчет на ICOMOS International - " Наследство в риск " за интервала 2016-2019 година. От всички застрашени обекти в целия свят, за корицата на изданието е определен точно паметникът Бузлуджа. През 2020 година стартира първата консервационна работа на място с плана " Аварийна стабилизация на мозайки ", подсилен от фондация " Гети ".

Във връзка с плана за запазване и ръководство на монумента " Бузлуджа " специалисти от ICTC (Международния съвет по културен туризъм), ИКОМОС Германия и " КулТур " ООД организираха взаимно теренно проучване за капацитета на монумента и архитектурното завещание в подтекста на тактиката за развиване на културния туризъм. Резултатите са в две направления: експертно-стратегически в проекта за консервация и мениджмънт на паметника, както и културно-практически, които включват и първия по рода си професионален туристически артикул на монумента, който започва от 2021 година

Участник в плана на фондация " Проект Бузлуджа ", член на ICTC и специалист по архитектурно завещание е и Радослав Илиев от " КулТур ". Той ще показа в границите на ревюто " Културен туризъм " резултатите на плана и вероятностите.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР