Бъдещето на ОПЕК изглежда все по-несигурно заради задълбочаващите се противоречия

...
Бъдещето на ОПЕК изглежда все по-несигурно заради задълбочаващите се противоречия
Коментари Харесай

Дойде ли началото на края на ОПЕК?

Бъдещето на ОПЕК наподобява все по-несигурно поради задълбочаващите се несъгласия сред 14-те страни – членове на групата, съобщи енергиен специалист, представен от Си Ен Би Си.

Представители на ОПЕК и външните му сътрудници, наричани общо ОПЕК+, се събраха на 5 декември във Виена, където трябваше да решат какви да са идващите им стъпки в политиката им за нефтодобива.

Петролният картел отпред със Саудитска Арабия реализира договореност за стесняване на нефтената продукция с още 500 000 барела до края на март 2020 година. В началото обаче не беше ясно дали членовете на ОПЕК ще могат да стигнат до единодушие след изпълнена с остри разногласия среща, траяла до късно през нощта.

Хърман Уанг, специалист за ОПЕК и Близкия изток в S&P Global Platts, изрази мнение, че срещата на 5 декември го е предиздвикала да сложи под подозрение дълготрайните вероятности пред ОПЕК.

Пред Си Ен Би Си Уанг разяснява: "Това, което видяхме в четвъртък вечерта, не е обединен ОПЕК. Дали това не е началото на края? ".

Уанг обърна внимание върху редица будещи паника въпроси, в това число решението на Еквадор да напусне групата в края на тази година, известията в медиите за това, че представителят на Ангола прибързано е напуснал срещата, непрекъснатото надвишаване от страна на Ирак на квотите му за нефтодобив и напрегнатите връзки сред предводителя на ОПЕК Саудитска Арабия и водача на страните отвън групата – Русия.

"Под въпрос е единството на ОПЕК. Дали ще могат да запазят обединението си и да предотвратят рухването на цените на петрола ", разяснява Уанг.

Основаната през 1960 година група в този момент има 14 членки – пет в Близкия изток, седем в Африка и две в Южна Америка. От доста години Саудитска Арабия е фактическият й началник, като на нея се пада жестоко една трета от общото произвеждане на нефт на страните членки. Еквадор, най-малкият член на ОПЕК, ще излезе от организацията на 1 януари 2020 година. Напускането му ще е тъкмо една година откакто Катар приключи участието си.

"Наблюдава се все по-голямо напрежение в връзките сред членовете ", разяснява и Дейвид Файф, основен икономист в профилираната в цените на енергоносителите организация Argus Media. Според него ОПЕК+ сега е изправен пред интервал на "големи провокации " през идващите 2-3 години.

На въпроса дали има поради, че групата може скоро да се разпадне, той отговори, че тази опция никога не трябва да бъде изцяло отхвърляна. Решително съгласно него ще е това, което ще се случи през първото тримесечие на идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР