Бъдещето на междузвездната сонда Нови хоризонти на НАСА изглежда по-сигурно,

...
Бъдещето на междузвездната сонда Нови хоризонти на НАСА изглежда по-сигурно,
Коментари Харесай

НАСА удължава мисията на сондата Нови хоризонти

Бъдещето на междузвездната сонда " Нови хоризонти " на НАСА наподобява по-сигурно, до момента в който тя се насочва отвън Слънчевата система, откакто галактическата организация разгласи проект за разширената й задача, съгласно който може да прелети около обект от пояса на Койпер, заяви уеб сайтът Ню атлас.

Сондата " Нови хоризонти " в този момент е на 8,5 милиарда км от Земята по траектория, която ще я изведе от Слънчевата система в посока на съзвездието Стрелец, предава Българска телеграфна агенция. 

От една година ориста й е под въпрос. Научният екип искаше удължение на задачата, което да включва композиция от проучвания в региона на астрофизиката, хелиофизиката и планетарната просвета. НАСА обаче предпочиташе да ограничи работата единствено до хелиофизиката, която съставлява проучване на взаимоотношението на Слънцето с границата сред Слънчевата система и междупланетното пространство. Това значи в една или друга степен изключване на галактическия уред и ограничение на активността му до изпращане на телеметрични данни от инструментите.

Сега, с помощта на финансиране от Отдела за планетарни науки на НАСА, " Нови хоризонти " освен ще събира данни от хелиофизиката, само че и ще пести останалото гориво в очакване на друго прехвръкване през Пояса на Койпер. Въпреки че не е открит обект, който да е в обсега на " Нови хоризонти ", в случай че подобен бъде открит в близко бъдеще, галактическата организация ще прегледа осъществимостта на задачата по отношение на наличния бюджет, преди да вземе решение.

Сондата " Нови хоризонти " беше изстреляна през януари 2006 година Тя влезе в историята, когато прелетя около планетата джудже Плутон на 14 юли 2015 година и изпрати фотоси от замръзналата повърхнина. На 1 януари 2019 година тя прелетя край обекта 486958 Арокот в Пояса на Койпер. Той стана най-далечното галактическо тяло, изследвано от човечеството.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР