Бъдещето на Китай е несигурно, тъй като растежът му се

...
Бъдещето на Китай е несигурно, тъй като растежът му се
Коментари Харесай

Китай е твърде голям, за да се срине в стил СССР, но икономиката му е в криза

Бъдещето на Китай е нестабилно, защото растежът му се забавя. Трябва да сме признателни, че смяната не е неочаквана.Китайската стопанска система претърпява сложен интервал. Растежът се забавя, а балонът на пазара на недвижими парцели се е спукал. Безработицата се усилва.И какво от това?, биха споделили някои. Всяка страна има сложни интервали, когато я застигнат минали неточности. В последна сметка икономическият цикъл се обръща и стартира възобновяване. Китай е втората по величина стопанска система в света и през последните четири десетилетия се развива с големи темпове. Тя играе основна роля в международната стопанска система и е вложила доста в съвременно произвеждане и изкуствен интелект. Разбира се, има проблеми, само че ще излезе от тях относително незасегнат.Но има страни, които в никакъв случай не се възвръщат. Съветският съюз беше планова стопанска система, която се срина бързо в края на 80-те години на предишния век. В ретроспекция е елементарно да се разбере за какво ще настъпи терминалната рецесия, само че не изглеждаше по този начин, когато Кремъл разполагаше ракети SS20 из Източна Европа няколко години по-рано.

Ето и различната позиция. Икономическото знамение на Китай е завършило. Случващото се през последната седмица - слабостта на валутата, спадът на цените, финансовият стрес, който се демонстрира в бранша на жилищното строителство - са признаци на по-дълбоко неразположение, което ще изисква от ръководещата комунистическа партия да предприеме структурни стопански промени, които ще наложат намаляване на твърдия политически надзор. Китайският водач Си Дзинпин е самообявил се за мощен човек, който няма да бъде подготвен да направи никакви отстъпки във връзка с свободата и демокрацията. Рано или късно Китай ще тръгне по пътя на Съветския съюз.

Звучи пресилено и в действителност ненапълно е по този начин. Съветският съюз беше доста по-малка стопанска система от Китай и беше доста по-слабо интегриран в световните вериги за доставки. Китай има значение за международната стопанска система по метод, по който Съветският съюз в никакъв случай не е имал.Както показва Дхавал Джоши от BCA Research, през последните 10 години Китай е генерирал 41% от международния напредък, което е съвсем два пъти повече от 22% на Съединени американски щати и повече от 9% от еврозоната. " Казано по различен метод, от 2,6% действителен напредък на международната стопанска система през последните 10 години, Китай е генерирал 1,1 процентни пункта, до момента в който Съединени американски щати и еврозоната са генерирали надлежно единствено 0,6 и 0,2 процентни пункта ".Китай представляваше толкоз огромна част от международния напредък, тъй като стопанската система му растеше с към 8-9% годишно.Сега темпът на напредък е на половина по-нисък, което значи, че приносът му също ще намалее на половина до към 0,5 пункта. Нещо повече, през идващите години темпът на напредък евентуално ще продължи да понижава. Някои икономисти считат, че до края на десетилетието наклонността на напредък ще бъде към 2 %, сходно на тази в Съединени американски щати.

Всички тези прогнози може да се окажат прекомерно прибързани. Целта на Пекин е да реализира по-бавен, само че по-добре уравновесен и по-устойчив напредък, а логиката на това е, че политиците би трябвало да се въздържат от намаление на лихвените проценти, увеличение на държавните разноски и избавяне на свръхзадлъжнелия бранш на недвижимите парцели при първия знак за проблеми. Оптимистичният мотив за Китай е, че неговият модел на лимитирана икономическа независимост, комбиниран с политическа принуда, работи от промените на Дън в края на 70-те години на предишния век и ще продължи да работи и в бъдеще, в случай че се извърши известно рекалибриране.Когато пое властта в Съветския съюз през 1985 година, Михаил Горбачов имаше двоен метод: " публичност " беше стремежът към неприкритост и бистрота, до момента в който " перестройка " беше преструктурирането на стопанската система, с цел да се постави завършек на дългия интервал на застоялост. Разпадането на Съветския съюз беше резултат от по-големия прогрес, реализиран в региона на гласността, в сравнение с в региона на перестройката - нещо, от което водачите на Китай се поучиха. Те продължиха с преструктурирането, само че се интересуваха доста по-малко от гласността.

Досега превесът на икономическия напредък пред демокрацията даваше резултати за Китай, само че макар настояването на пекинските политици, че всичко ще продължи да бъде наред, има доказателства, че тези, които не са оптимисти за вероятностите за напредък на Китай, са прави. Не става въпрос единствено за това, че предстоящото бързо възобновяване след анулацията на рестриктивните мерки за блокиране против пандемията се забави, тъй като стопанската система към този момент показваше признаци на закъснение още преди появяването на Ковид-19.От 2015 година насам банковите депозити като дял от Брутният вътрешен продукт на Китай са се нараснали с 50%. Потреблението на артикули за дълготрайна приложимост в частния бранш е намаляло с към една трета по отношение на началото на 2015 година и продължава да спада след повторното отваряне на стопанската система, вместо да се усилва вследствие на арестуваното търсене. Частните вложения са намалели с две трети по отношение на първото тримесечие на 2015 година, в това число с 25% от началото на пандемията. " Тези трендове отразяват в цялост дълготрайните стопански решения на хората и изрично сочат, че в Китай хората и фирмите от ден на ден се опасяват да не изгубят достъп до активите си и дават приоритет на краткосрочната ликвидност пред вложенията ", споделя Джоши. Той добавя, че тези страхове са се засилили заради сериозността и безмилостността на блокирането на пазара в Китай.

Китай има застаряващо население и макар четирите десетилетия на бърз напредък към момента е страна със междинни приходи. Темповете на напредък бяха завишавани от постоянно разточителни обществени вложения и дотации за нерентабилни предприятия, които в противоположен случай щяха да се срутен.Всичко казано дотук подсказва, че по света властническите режими могат да се задържат на власт даже при слаб напредък или висока инфлация. Промяната в Китай, в случай че настъпи, може да бъде по-скоро постепенна, в сравнение с бърза, и в случай че е по този начин, би трябвало да сме признателни за това. Внезапното раздробяване на Съветския съюз беше последвано от световен стопански напредък. Внезапният срив на Китай би провокирал световен срив./БГНЕС

--------------------------------------------------------------------

Лари Елиът, „ Гардиън “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР