Бъдещето на човечеството зависи от това, дали конфликтът в Украйна

...
Бъдещето на човечеството зависи от това, дали конфликтът в Украйна
Коментари Харесай

Боян Чуков: Светът е в Трета световна война!

Бъдещето на човечеството зависи от това, дали спорът в Украйна ще се трансформира в Студена война-2, или в Трета международна. Инвазията няма да приключи с День победы на 9 май, това е боен маратон ", това мнение изрази специалист по битката с тероризма и някогашен посланик инж. Боян Чуков.

" Русия е мотор на световната икономическа промяна и това по никакъв начин не се харесва на Съединени американски щати. В същото време Брюксел се подлага за дойна крава на Съединени американски щати ", съобщи той.

По мотив политическата конюнктура в България Чуков сподели: " Кирил Петков е повече евроатлантик, в сравнение с българин ".

Ето какво още съобщи инж. Боян Чуков в изявление за " ":

- Г-н Чуков, може ли войната в Украйна да приключи преди 9 май, както се твърди, че е разпоредил президентът Владимир Путин поради значимия за руснаците Ден на успеха?

- Не мисля, че правенето на „ пътна карта “ на бъдещите събития в Украйна е добър метод. Битката на украинска територия е сред Русия и Западния свят, който включва Съединени американски щати, Европейски Съюз и Британската общественост. Зад Русия се обрисуват към този момент задоволително ясно контурите на Китай, Индия, Иран и редица други страни от Азия и Африка.

Реално светът е в положение на Трета международна война, която се води в четири сфери: военна, икономическа, дипломатическа и информационно-психологическа. Към този миг не виждам предпоставки за привършване преди 9 май на най-малко една от изброените нагоре сфери на водене на вихрещата се понастоящем война.

- Как ще приключи тази война?

- Ще победи тази страна, която надделее във финансово-икономическата битка. Но борбата в тази сфера ще има темперамент на уморителен маратон години наред. Едва след месеци или дори няколко години на хоризонта ще се появи по-ясна визия за това кой ще бъде победител. А спечелилият ще получи най-после всичко.

Естествено, нито Съединени американски щати, нито Русия към този момент желаят да протягат ръка към своите атомни триади. Защото - случи ли се това, то въпросът ви ще бъде лишен тотално от смисъл. Няма да има спечелили.

Ще се обясни на процедура теоретизираното до този миг разбиране „ нуклеарна зима “. След случая „ Буча “ следим прекрачване на една доста значима „ алена линия “. По време на Студената война нуклеарният спор бе невъобразим. Това го потвърди Карибската рецесия сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики през 1962 година Тогава епохата бе надалеч по-мъдра от сегашната.

- Може ли светът да тръгне по пътя на атомната война в резултат на една чудовищна операция?

- Това е фундаменталният въпрос при започване на 2022 година Дали Съединени американски щати ще се намесят в Украйна непосредствено и да се стигне до боен конфликт сред руснаци и американци? Тревожното е, че представител на американската академична общественост като Джон Спенсър от Института за модерна война твърди: „ Това е един голям риск... Но през днешния ден е друго “.

Кое е особеното на вчерашната атомна война от днешната? Нима атомната война след Буча е по-морална за света, в който няма да има победени и спечелили? Разликата сред Студена война-2 и Трета международна война е голяма. Разлика, която дефинира бъдещето на човечеството.

- Ще постави ли войната завършек на превъзходството на $ и на Съединени американски щати в света?

- Излизането на света от доларовата матрица е стратегическата цел на Москва. Същата цел си е сложил и Китай, който е наясно, че неговата орис в този миг е обвързвана с изхода от развиването на събитията в Украйна. Пекин е наясно, че освен Русия, а и Китай е главен противник на обединявания западен свят в лицето на Съединени американски щати.

Доларовото „ ловно поле “ в света към този момент е много лимитирано. Търговията сред огромните международни играчи в световната стопанска система стартира да минава на база разнообразни национални валути. Все по-често приказваме за рубли, юани, рупии и други.

Считам, че с груповите старания на заинтригуваните в тази ситуация стопански колоси Китай и Индия доларът ще бъде лишен от своята преобладаваща позиция в света. Естествено, главният мотор на тази световна промяна сега е Русия.

- Европейски Съюз постанова пети пакет наказания на Русия, които обаче рефлектират мощно отрицателно и върху европейската стопанска система. За какви стопански провокации би трябвало да се готви Европа?

- Европейски Съюз позволи стратегическа неточност. Всички съществени наказания, които можеха да се наложат от Брюксел на Русия, са от дълго време съвсем 100% наложени. Сега всеки нов пакет наказания нанася по-големи вреди на Евросъюза.

Защо Европейски Съюз продължава да прави това? Това е обяснимо. Брюксел не е индивид в интернационалните връзки. Евробюрократите обслужват чинно тактиката на Съединени американски щати. Брюксел постанова наказания, които Вашингтон нарушава, в случай че реши, че не са му преференциални.

Не е случайност, че Лондон напусна Европейски Съюз напълно прозорливо и в точния момент и закупи спомагателни степени на независимост във водене на своята национална политика.

Англия стартира да играе по-самостоятелна роля в геополитическото преформатиране на света.

Брюксел, за жалост, все по-ясно стартира да играе ролята на расова млеконадойна „ крава “, която Вашингтон стартира да „ дои “ в стопански проект. Европейските капитали бягат в Съединени американски щати и това е явно.

След като американците получат „ млякото “, се притеснявам, че Европа ще бъде изпратена в кланицата за месо. Звучи извънредно, само че съгласно мен пътят, по който е тръгнал Европейски Съюз, е с обезпечена последна спирка в небитието.

След Втората международна война англосаксонците се готвеха да трансфорат Германия в картофено поле. Това не е конспирология.

Кризата в Украйна води с шеметна скорост към деиндустриализация на Европа и на първо място на Германия. През идващите няколко седмици ниските цени на питателните артикули в немските супермаркети „ Алди “ могат да се вдигнат с 20-50%. Управляващите в Европа с предлог, че не престават да санкционират „ съветския агресор “, действително оферират в обозримо бъдеще бедност и премеждия на своите съграждани.

Бившият италиански министър Паоло Савони се изрази доста тъкмо: „ Аз си мислех, че глобите са против Русия, до момента в който не видях цените в бензиностанцията “. Брюксел провежда на самия себе си пропагандно обезпечена шумна евтаназия. От Европа към Съединени американски щати към този момент текат капитали, технологии, мозъци, че дори и цели индустриални клъстери.

- Може ли действително Европа да се откаже от съветски газ и въглища?

- Този ваш въпрос има една скрита и доста злокобна страна. А след време, когато европейската промишленост влезе в своята предсмъртна енергийна мъка, ще има ли изобщо потребност от съветските енергийни първични материали в настоящия им размер?

Огромният немски тръст BASF към този момент сигнализира, че е пред прекъсване на своето произвеждане. Ако Европейски Съюз продължи по същия път, то европейската стопанска система няма да има потребност от тези големи размери съветски природен газ и петрол. Скромните днешни енергийни други възможности, които сега не могат да заместят съветските доставки, ще бъдат в бъдеще най-вероятно приемливи.

Но допускам, че всеки си дава ясна визия, че освен това развиване на събитията ще последва голям обществен гърмеж, на първо място в развитите индустриално страни на Европейски Съюз. На първо място в Германия, която през днешния ден е единствената европейска страна със сериозен профицит. Всички останали са „ на алено “.

- Доколко значима е ролята на частните армии и наемници в Украйна?
- Не смятам, че частните армии имат някаква значима роля при широкомащабните военни сражения на украинска територия, в които вземат участие съветските Върховен касационен съд, съвременни бронирани подразделения, тежка артилерия и други. Определено нямат.

Още повече че в Русия се набират доброволци, които да бъдат изпратени на фронта. Украйна не е Мали, където има смисъл от „ Вагнер “ или от други сходни частни военни формирования.

Чеченците са в състава на съветската постоянна войска и нямат нищо общо с доброволци или частни начинания. Мюсюлманите от Руската федерация се борят един до друг със своите православни братя. Въобще спрягането на „ Вагнер “ или сирийски доброволци в тази ситуация има на първо място агитационен темперамент.

- Чие дело е ужасът в Буча съгласно вас? Възможно ли е Русия и Путин да бъдат съдени поради жертвите в Украйна?

- Това, че Буча е детайл от информационно-психологическата война, както споделят руснаците - „ козе понятно “. Аз в тази ситуация мога безусловно да се съглася с позицията на Пентагона, която е резервирана и не поддържа изрично украинската версия, която не може да се удостовери от самостоятелни източници.

Американските военни имат позиция, друга от тази на Белия дом, и това е сериозен мотив за размисъл, преди да повтаряме тезата на световни медии като CNN.

Големият бразилски геополитик Пепе Ескобар написа в обществените мрежи, че въпросът „ Буча “ е интервенция на Киев под „ непознат байрак “. Дали ще научим резултатите от аутопсията на труповете и заключенията на без значение интернационално следствие! Сигурен съм, че всичко ще остане в областта на информационно-психологическата война.

Въобще въпросът „ Буча “ ми припомня за събитията в Тимишоара в Румъния в интервала 16-27 декември 1989 година, които послужиха за наелектризирането на румънското и международно публично мнение и бе свален Николае Чаушеску. Използвана беше аналогична пропагандна технология.

Днес в петте обичайни области на водене на сражения като въздух, земя, море, Космос и кибернетика се прибави и шеста - човешкият мозък. Френският специалист в региона на когнитивната (познавателна) война Франсоа дьо Клузел твърди: „ Ако дейностите в петте области се осъществят, с цел да се окаже въздействие на виталните пространства на индивида, то задачата на когнитивната война е да трансформира всяка една от тях в оръжие “.

Случаят „ Буча “ е релефна проява на понятието „ когнитивна война “.

Да бъдат съдени Путин и Русия? Кой да ги съди? Съдът в Хага, който не е имал в никакъв случай някакви пълномощия във връзка с дейностите на американските военни в Близкия изток и Афганистан? Днес доста интернационалните институции, в това число и Стокхолмският арбитраж, се изпразниха от наличие. Да не приказваме за МВФ, СТО, СБ и други.

Живеем в различен свят и е време да свикнем с настъпилите тектонични промени към нас. В украинското видео за Буча ми липсваха някак до Зеленски и Никълъс Кейдж, и Арнолд Шварценегер, и Жан-Клод ван Дам и доста други холивудски артисти...

- Какъв знак е успеха на изборите в Унгария на Виктор Орбан, считан за проруски политик?

- Изборите в Унгария и Сърбия в реалност се трансфораха в референдум във връзка с украинската рецесия. Независимо дали желаеме, или не желаеме да приемем този действителен факт!

Центробежните сили в Европа се ускоряват, заформя се гладко поляризация на обществата и страните. Страните - членки на Европейски Съюз, не вършат изключение. В Сърбия проруските партии усилиха своя електорат.

Виктор Орбан като политик, поддържащ динамичен разговор с Владимир Путин, опустоши своята съпротива на парламентарните избори с разлика към 20%. Предстоящата икономическа рецесия ще залее Евросъюза като цунами и не съм сигурен, че откакто водата се отдръпна, картината ще бъде предходната.

В момента всяка една страна се пробва да преодолее сегашния турбулентен интервал с най-малки за нея провали. Питате за България? Ние сме изгубили инстинкт за самозапазване, което ще сложи нашата страна и народ пред трагични тествания, за които доста от нас към този момент дори и не подозират.

Българските ръководещи живеят във виртуален свят, който радикално се разграничава от действителността. Те употребяват сбъркана интерпретационна система. Ментални жертви са на когнитивната война.

- Какъв риск крие даването на българска военна помощ за Украйна?

- Предоставянето на военна помощ на Киев слага България в комплицирана и рискова за националните ни ползи обстановка. Тази крачка може да ни донесе доста негативи в обозримо бъдеще. Но може това към този момент да е направено зад тила на българите.

Сегашните ръководещи най-вероятно ще си отидат с срам, само че българският народ ще остане и ще търпи все по-тежки неволи. Виктор Орбан е повече маджарин, в сравнение с евроатлантик. Кирил Петков е повече евроатлантик, в сравнение с българин.

Само тези политици, които ние избираме, имат пълномощия да въртят държавното кормило. От тях зависи дали България няма да се окаже в ролята на „ Титаник “, чиито пасажери нехайно се веселят на палубата, преди корабът да се сблъска с айсберга.

Ситуацията в България, която не е по никакъв начин утешителна. На кораба няма капитан и професионален екипаж! Всичко е ерзац.

- Предстои ли нова Студена война и нова конкуренция във въоръжаването след приключването на военните дейности в Украйна?

- Днес светът се регионализира по един доста бърз метод. Започват да се оформят панрегиони, които ще имат автаркичен темперамент. Всеки един от тях ще има своя лична валута. Формираните панрегиони ще се построяват на цивилизационен принцип.

Студена война в този смисъл, в който я познаваме през ХХ век, няма да има. Ще има конкуренция сред другите цивилизации, такива каквито са ги описали Данилевски, Тойнби, Хънтингтън и други.

Има един доста елементарен закон. Колкото един народ повече се отдалечава от своето цивилизационно ядро, толкоз повече се топи в демографски проект. Мисля, че въпросният ориентир е доста нечовечен и мъчителен, само че всеки един народ може бързо да се ориентира накъде се е запътил, без да има знания в региона на политиката, геополитиката или геоикономиката.

Естествено, всичко, казано нагоре, има смисъл, в случай че не опознаем преди този момент на процедура „ нуклеарната зима “.

Кой е той?

Инж. Боян Чуков е специалист по битката с тероризма. Бивш посланик. Завършва компетентност „ Радио и телевизия “ в Техническия университет в София. Специализира в Института за политически науки, Париж. В интервала от 1988 до 1992 година завежда консулския отдел в Посолството на България в Мадрид. Външнополитически консултант и консултант по националната сигурност в държавното управление на тройната коалиция (2008-2009). Има над 500 изявления на интернационалните тематики. Владее френски, испански, съветски, гръцки и британски.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР