Бъдещето е на микросателитите Обикновено сателитите са масивни конструкции струващи милиони

...
Бъдещето е на микросателитите
Обикновено сателитите са масивни конструкции струващи милиони
Коментари Харесай

Малки, захранвани от вода сателити може да са бъдещето на космическите изследвания

Бъдещето е на микросателитите

Обикновено спътниците са солидни структури струващи милиони долари. Нова идея обаче може скоро да промени тези показа. CubeSats, по този начин са наречени дребните спътници с формата на куб, които може да се окажат доста по комфортни, ефикасни, евтини и лесни за ръководство.  Най- новата технология употребена при тях е ръководството им посредством пара, която ще им оказва помощ да маневрират при изследователските им задачи. Водата е освен безвредна за потребление, само че и я има в обилие на нашата планета, а доста евентуално и в слънчевата ни система.

Учени от Университета Пардю в Съединени американски щати стоят зад плана за задвижване на спътници с вода. Те към този момент имат подготвен първообраз на CubeSats.  Неговата нова задвижваща система, наречена Film-Evaporation MEMS Tunable Array, употребява дребни капиляри с диаметър 10 микрометъра. Микрометърът е еднакъв на една милионна част от метъра. Инсталирани са дребни нагреватели които трансформират водата в пара. Четири такива задвижващи механизми са били употребявани в CubeSat,  като са му разрешили да се върти към оста си.

„ Демонстрирахме, че завъртане на 180 градуса може да стане за по-малко от една минута и изисква едвам 0.25 вата, което потвърждава, че новата технология е надеждна и ефикасна за надзор на височината на спътника “, споделя ръководителят на плана проф. Алина Алексеенко.

Досега микросателитите от вида на CubeSat се употребяват като допълнение на огромните спътници и до момента нямаха система за независимо задвижване. Те са изстрелвани от различен галактически уред с цел да извършват задания като интернет услуги, облици с висока резолюция, данни от околната среда и други

С новата система за задвижване въз основата на вода, потреблението на микросателитите може да даде доста повече благоприятни условия, като извършват задания, непостижими за обичайните спътници заради огромният им размер.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР