„Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно

...
„Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно
Коментари Харесай

Министър Петкова към изп. директор на АЯЕ: С развитието на ядрената енергетика можем да решим важни въпроси, свързани с климата


„ Бъдещето е на чистата сила. Възобновяемите енергийни източници имат значимо място в енергийния микс, само че гарантът за енергийна сигурност са мощностите, които създават базова сила – атомните електроцентрали са такива мощности. Чрез развиването на нуклеарните технологии и нуклеарната енергетика можем да решим доста значими въпроси, свързани с климатичните промени. “ Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с изпълнителния шеф на Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) на Организацията за икономическо съдействие и развиване Уилям Магууд IV. Той е на посещаване в България по покана на министър Петкова.

Магууд показа пред енергийния министър главните насоки в работата на организацията, към която следва да се причисли и нашата страна. За реализиране задачите на Парижкото съглашение за климата е належащо увеличение на силата от ВЕИ, задълбочаване на енергийната успеваемост и повторен растеж на нуклеарните мощности в света, демонстрират разбори на АЯЕ. По думите на господин Магууд, предизвикателство пред всяка страна е определянето на салдото сред стандартната енергетика и възобновимите източници.

„ Развитието на нуклеарната енергетика е един от главните цели в работата на държавното управление в енергийната област “, сподели министър Петкова. Тя срещна своя посетител с работата на АЕЦ „ Козлодуй “ и сполучливо завършилите стратегии по удължение живота на пети и шести блок на централата. Възможността за създаване на втора нуклеарна мощ в страната също бе измежду тематиките на диалога.

В момента е в ход процедура за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “, сподели министър Петкова и разясни, че към нея към този момент са показали интерес някои от международните водачи в бранша. Република Северна Македония също съобщи интерес за присъединяване с миноритарен дял и за изкупуване на електрическа енергия от бъдещата мощ и това на процедура трансформира плана в районен, добави енергийният министър.

По мнението на господин Магууд, планът за АЕЦ „ Белене “ е спомагателна причина за развиването на нуклеарната енергетика в България, която основава условия за съществени вложения в цялата стопанска система на страната.

Министър Петкова срещна своя посетител и със съдействието сред Министерството на енергетиката и Университета за национално и международно стопанство в интернационална магистърска стратегия за подготовка на експерти по нуклеарни технологии. АЕЦ „ Козлодуй “ пък дава стипендии на студенти от сходни специалности, добави енергийният министър. Образованието и квалификацията на нуклеарни експерти е една от главните насоки в работата на АЯЕ.

Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) е конструкция в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване със седалище гр. Париж, Франция. Тя има за цел да подкрепя съдействието сред страните – членки за високи достижения в региона на нуклеарната сигурност, технологиите, науката, околната среда и правото. В организацията членуват 33 страни, в това число стратегически сътрудници (Китай, Индия), които оперират съвсем 90% от конфигурираните нуклеарни мощности в света. Към момента организацията работи по 22 интернационалните плана, в това число със страни, които не членуват в нея.

Понастоящем България работи редом в две съществени посоки – присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване и към Агенцията за нуклеарна сила. Присъединяването на нашата страна към АЯЕ е включено като задача във втория план на проекта за деяние с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, който се създава сега и следва да бъде показан на Секретариата на организацията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР