Бъдещата система ще има размерите на десктоп устройствоЕкипът на Института

...
Бъдещата система ще има размерите на десктоп устройствоЕкипът на Института
Коментари Харесай

Нов проект придвижва ДНК съхранението към пазара

Бъдещата система ще има размерите на десктоп устройство

Екипът на Института за софтуерни проучвания в Джорджия, зает с ДНК плана
(снимка: Branden Camp, Georgia Tech)

Светът се нуждае от нови носители за дълготрайно предпазване на данни. Те би трябвало да са доста по-компактни, в сравнение с актуалните технологии могат да предложат. Една от обещаващите разработки в тази област е записът на данни въз основа на ДНК.

Идеята да се съхраняват данни под формата на шифроване на нуклеотиди по метода на формиране на ДНК влакна датира от 60-те години на предишния век. Първите сполучливи опити в тази област бяха извършени през 80-те години и до този миг учените съумяха доста да усилят скоростта на запис (кодирането) и плътността на предпазване на данни въз основа на ДНК.

Независимо от това, технологията към момента не се е трансформирала в инструмент за админите на центрове за предпазване на данни. Може ли нещо да приближи записа на база ДНК до пазара? Институтът за софтуерни проучвания в Джорджия (GTRI) има вяра, че една нова самодейност с финансиране в размер на 25 милиона $ ще помогне за основаване на мащабируемо ДНК-базирано архивно вместилище в обозримо бъдеще.

Американската организация за проучвания в областта на разузнаването (IARPA) започва стратегия MIST (Molecular Information Storage) и стартира съдействие с института GTRI, фирмите Twist Bioscience и Roswell Biotechnologies, както и с Университета във Вашингтон и Microsoft, която от дълго време работи по технологията за записа на данни с потребление на ДНК.

Съвместният план в границите на MIST, наименуван SMASH (Scalable Molecular Archival Software and Hardware), ще бъде ориентиран към създаване на платформа за синтез на ДНК въз основата на силициеви (полупроводникови) решения. Платформата ще би трябвало да записва данните под формата на ДНК влакна и да разреши четенето им във тип на секвениране на ДНК. Бъдещата система за предпазване на данни ще има размер на десктоп устройство вместо голяма зала с дискови стелажи.
още по тематиката
Учените настояват, че екзабайт от данни може да се съхранява в размерите на кубче захар. При вярно предпазване, информацията, записана по метода на ДНК, може да остане невредима в продължение на хилядолетия, като се има поради, че учените сполучливо са декриптирали ДНК на от дълго време умрели животни и хора.

Успехът на плана зависи от това дали учените ще съумеят да кодират и декодират стотици терабайти данни дневно при разноски, които са 100 пъти по-малки от разноските при запис на сегашните носители за предпазване. Разработчиците са уверени, че няма обещаваща опция на ДНК записа на данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР