Бадемът е вид дребно широколистно дърво от семейство Розови (Rosaceae).

...
Бадемът е вид дребно широколистно дърво от семейство Розови (Rosaceae).
Коментари Харесай

Какво се случва с нас, ако ядем по 20 бадема всеки ден

Бадемът е тип дребно широколистно дърво от семейство Розови (Rosaceae). Със същото име се назовава и плодът на дървото.
Бадемите са отглеждани преди хилядолетия, само че е лишило много време за тяхното назоваване. Ботанистите непрекъснато измисляли нови и нови имена за него.
В предишното потреблението на бадеми е била доста известна в лекуването на заболяванията на богаташите. А готвачите на високопоставените фамилии добавяли бадеми към месните ястия, с цел да са по-лесно смилаеми. И до през днешния ден ядката се смята за кралски плод.
Бадемите са измежду най-популярните ядки в света.
Те са мощно хранителни и богати на здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали.
9 изгоди за здравето от бадемите
1. Бадемите доставят голямо количество хранителни субстанции
Бадемите са ядливите семена на Prunus dulcis, по-често наричани бадемово дърво.
Те са родом от Близкия изток, само че Съединени американски щати са най-големият производител в света.
Бадемите, които можете да закупите в магазините, нормално отстраняват черупката, разкривайки ядливата ядка вътре. Те се продават или сурови, или печени.
Използват се и за произвеждане на бадемово мляко, олио, масло, брашно или паста - известни също като марципан.

- Фибри: 3,5 грама
- Протеин: 6 грама
- Мазнини: 14 грама (9 от които са мононенаситени)
- Витамин Е: 37% от нужната дневна доза
- Манган: 32% от нужната дневна доза
- Магнезий: 20% от нужната дневна доза
Те също съдържат обичайно количество мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор.
Всичко това е от дребна шепа, която обезпечава единствено 161 калории и 2,5 грама усвоими въглехидрати.
Важно е да се означи, че тялото ви не усвоява 10–15% от калориите си, защото част от мазнините са недостъпни за храносмилателните ензими.
Бадемите също са с високо наличие на фитинова киселина, вещество, което свързва избрани минерали и не разрешава те да бъдат всмукани.
Докато фитиновата киселина нормално се смята за здравословен антиоксидант, тя също по този начин леко понижава количеството желязо, цинк и калций, които получавате от бадемите.
2. Бадемите са цялостни с антиоксиданти
Бадемите са приказен източник на антиоксиданти.
Антиоксидантите оказват помощ за отбрана от оксидативен стрес, който може да повреди молекулите във вашите кафези и да способства за инфектиране, стареене и болести като рак.
Мощните антиоксиданти в бадемите са съсредоточени значително в кафявия пласт на кожата.
По тази причина обелените бадеми - тези с отстранена кожа - не са най-хубавият избор от позиция на здравето.
Клинично изпитване на 60 мъже пушачи открива, че към 3 унции (84 грама) бадеми дневно понижават биомаркерите на оксидативния стрес с 23–34% за интервал от четири седмици.
Тези открития поддържат тези на друго изследване, което открива, че потреблението на бадеми като главно хранене понижава някои маркери на окислителните вреди.
3. Бадемите са с високо наличие на витамин Е
Витамин Е е в фамилията на мастноразтворими антиоксиданти.
Тези антиоксиданти са склонни да се натрупват в клетъчните мембрани в тялото ви, предпазвайки клетките ви от окислително увреждане.
Бадемите са измежду най-хубавите източници на витамин Е в света, като единствено 1 унция обезпечава 37% от нужната дневна доза.
Няколко изследвания свързват по-високия банкет на витамин Е с по-ниските равнища на сърдечни болести, рак и болест на Алцхаймер.

4. Бадемите могат да оказват помощ при контрола на кръвната захар
Ядките са с ниско наличие на въглехидрати, само че с високо наличие на здравословни мазнини, протеини и фибри. Това ги прави съвършен избор за хора с диабет.
Друго преимущество на бадемите е тяхното удивително високо количество магнезий.
Магнезият е минерал, участващ допълнително от 300 телесни процеса, в това число надзор на кръвната захар.
Настоящият нужен дневен банкет за магнезий е 310–420 mg. 50 грама бадеми обезпечават съвсем половината от това количество - 150 mg от този значим минерал.
Интересното е, че 25–38% от хората с диабет вид 2 имат дефицит на магнезий. Коригирането на този недостиг доста намалява равнищата на кръвната захар и усъвършенства функционалността на инсулин. Хората без диабет също следят доста понижение на инсулиновата устойчивост, когато се допълват с магнезий.
Това демонстрира, че високомагнезиевите храни като бадеми могат да оказват помощ за попречване на метаболитен синдром и диабет вид 2, като и двата са съществени здравословни проблеми.
5. Магнезият в бадемите благоприятства равнищата на кръвното налягане
Магнезият в бадемите може в допълнение да помогне за намаление на равнищата на кръвното налягане.
Високото кръвно налягане е един от водещите мотори на инфаркти, инсулти и бъбречна непълнота. Недостигът на магнезий е мощно обвързван с високото кръвно налягане, без значение от това дали сте с наднормено тегло.
Проучванията демонстрират, че коригирането на недостиг на магнезий може да докара до огромни намаления на кръвното налягане.
Ако не спазвате диетичните рекомендации за магнезий, прибавянето на бадеми към вашата диета може да има голямо въздействие.
Какво би трябвало да е естественото ни кръвно налягане
6. Бадемите могат да намалят равнищата на холестерола
Високите равнища на LDL липопротеини в кръвта ви - известни още като " неприятен " холестерол - са добре прочут рисков фактор за сърдечни болести.
Диетата ви може да има огромни резултати върху равнищата на LDL. Някои изследвания демонстрират, че бадемите дейно понижават равнището на LDL.
16-седмично изследване при 65 души с преддиабет открива, че диета, осигуряваща 20% калории от бадеми, намалява равнищата на LDL холестерола приблизително с 12,4 mg / dL.
7. Бадемите предотвратяват нездравословното окисляване на LDL холестерола
Бадемите вършат повече от просто намаление на равнищата на LDL в кръвта. Те също по този начин пазят LDL от окисляване, което е решаваща стъпка в развиването на сърдечни болести.
Бадемовата кора е богата на полифенолни антиоксиданти, които предотвратяват окисляването на холестерола в епруветките и изследванията върху животни.
Ефектът може да бъде още по-силен, в случай че се комбинира с други антиоксиданти като витамин Е.

8. Консумацията на бадеми понижава глада, понижава общия банкет на калории
Бадемите са с ниско наличие на въглехидрати и с високо наличие на протеини и фибри.
И протеините, и фибрите са известни с това, че усилват възприятието за цялост. Това може да ви помогне да ядете по-малко калории.
Проучванията демонстрират, че потреблението на бадеми и други ядки може да усили пълнотата и да ви помогне да приемате по-малко калории.
9. Бадемите могат да бъдат ефикасни за намаляване
Ядките съдържат няколко хранителни субстанции, които тялото ви се бори да разгради и усвои.
Вашето тяло не усвоява към 10–15% от калориите в ядките. Освен това някои доказателства допускат, че яденето на ядки може леко да ускори метаболизма.
Поради своите засищащи свойства, ядките са отлично допълнение към ефикасна диета за намаляване. Качествените човешки проучвания поддържат това.
Въпреки че са с високо наличие на мазнини, бадемите несъмнено са подобаваща за намаляване храна.
Заключение Бадемите съдържат доста здравословни мазнини, фибри, протеини, магнезий и витамин Е.
Ползите за здравето на бадемите включват по-ниски равнища на кръвна захар, намалено кръвно налягане и по-ниски равнища на холестерол. Те също могат да понижат глада и да насърчат загубата на тегло.
Бадемите са съвършената храна!

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР