Backblaze, компанията, която предлага услуги за архивиране и съхранение в

...
Backblaze, компанията, която предлага услуги за архивиране и съхранение в
Коментари Харесай

Статистиката на Backblaze за 2023 г. показва, че твърдите дискове са станали по-ненадеждни – най-зле се представя Seagate

Backblaze, компанията, която предлага услуги за архивиране и предпазване в електронен облак, разгласява статистиката за повредите на хард дисковете през 2023 година Докладът се отнася за 35 разнообразни модела твърди дискове, като общият брой на HDD на компанията надвишава 250 000.

По-долу е показана таблица с всичките 35 модела HDD. Включително броя на дисковете, междинното им време за работа и броя на развалените HDD, в това число техния %. За отбелязване е, че Backblaze към момента има работещи модели хард дискове, които са на повече от 8,5 години. Средният годишен % на нередовност (AFR) за всички HDD е 1,7%.

По-долу е показана по-малка извадка от най-популярните модели твърди дискове. Както и техните междинни годишни проценти на повреди през последните три години. Тук се вижда нарастването на AFR с течение на времето. Това е нещо като червен байрак – твърдите дискове стават все по-малко надеждни. Също по този начин означаваме, че 14ТБ дискове на Seagate са се повреждали най-често, до момента в който 16ТБ HDD на Western Digital са се повреждали минимум.

Компанията също по този начин сподели статистическите данни за междинния годишен % на отводите (AFR) съгласно потенциала на твърдите дискове и времето за работа от първото тримесечие на 2021 година до четвъртото тримесечие на 2023 година Както се вижда от графиката по-долу, минимум се повреждат моделите HDD с потенциал 6 TB, а най-вече се повреждат дисковете с потенциал 10 TB.

Backblaze също по този начин даде данни за междинния годишен % на повредите на твърдите дискове според от тяхната възраст. В извадката са включени твърди дискове от HGST и Seagate, както и от Toshiba и WD. За интервала от 36 месеца само при хард дисковете на Seagate процентът на повреди е над 1,5%.

Тази извадка обаче не е изцяло представителна, защото Backblaze не разполага с задоволително данни за хард дисковете на другите производители по този индикатор.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР