Бъбреците играят решаваща роля за поддържането на тялото здраво -

...
Бъбреците играят решаваща роля за поддържането на тялото здраво -
Коментари Харесай

10 навика, които увреждат бъбреците ни

Бъбреците играят решаваща роля за поддържането на тялото крепко - те оказват помощ да се получат червени кръвни кафези, да се контролира кръвното налягане, да се детоксикират вътрешните органи, да се отстрани непотребната вода и да се управляват равнищата на всички съществени минерали, съдържащи се в кръвта ни. Ето за какво е доста значимо да намалите риска от приемане на бъбречно заболяване, като се откажете от някои неприятни привички и ги замените с положителни:

1. Задържане на урина

Неизпразването на пикочния мехур на време е една от главните аргументи за проблеми с бъбреците. Ако постоянно отлагате пишкането, урината остава в пикочния мехур за по-дълъг интервал от време и бактериите стартират да се умножават доста по-бързо. В последна сметка това може да докара до съществени последствия като бъбречни инфекции и уринарна инконтиненция.

2. Хронично седене

Редовната физическа интензивност се свързва с усъвършенствано кръвно налягане и естествен метаболизъм на глюкозата, които са и два значими фактора за поддържане на здравето на бъбреците. Ако седите дълго време без да се движите, може да увеличите риска от бъбречно заболяване с 30%.
Ако прекарате повече от 8 часа дневно на стола си на работното място, пробвайте се да водите деен метод на живот вкъщи - извършения най-малко 2-3 пъти седмично и не пропускайте шанса да вървите пешком.

3. Прекаляване с тренировките

Прекаляването с тренировките може да докара до рабдомиолиза - положение, при което мускулите ви се наранят и наличието на мъртвите нишки се влива в кръвта. Това може да докара до съществени здравни затруднения, в това число бъбречна непълнота.
Така че, в случай че сте засилили тренировките и имате мускулна болежка и тъмна урина, би трябвало да се консултирате с Вашия доктор допустимо най-скоро.

4. Прекомерно потребление на болкоуспокояващи

Въпреки че противовъзпалителните медикаменти като аспирин или ибупрофен са безвредни в умерени количества, постоянното им потребление може да докара до увреждане на бъбреците. Това може да се случи, защото аналгетиците понижават притока на кръв към бъбреците и утежняват действието им, изключително в случай че към този момент имате бъбречно заболяване.
Така че, даже в случай че изпитвате мощна болежка, не забравяйте, че болкоуспокояващите би трябвало да се одобряват единствено за къс интервал от време и във допустимо най-ниската доза.

5. Не пиенето на задоволително вода

Хидратацията оказва помощ на бъбреците да създават урина, с цел да отстранен натрий и отрови от тялото ви. Ако постоянно не пиете задоволително вода, това може да докара до съществени здравословни проблеми, в това число мъчителни бъбречни камъни.
За множеството хора 1,5-2 литра вода дневно е задоволително, с цел да поддържат бъбреците си здрави. И не забравяйте, че други питиета не се броят, единствено чиста вода.
Как да разберете дали сте задоволително хидратирани? Вашата урина би трябвало да е ярко жълта, по-тъмен цвят може да е възможен симптом за увреждане на бъбреците.

6. Липса на сън

Оказва се, че качественият сън е извънредно значим освен за цялостното ви благоденствие, само че и за здравето на бъбреците. Вашите цикли на сън / пробуждане контролират и координират бъбречната функционалност и тъканите на този орган се възобновяват единствено когато спите. Така че, в случай че не получавате задоволително сън, прекъсвате този развой и увеличавате риска от увреждане на бъбреците.

Некачественият сън може също да аргументи атеросклероза или сгъстяване и задръстване на артериите. Това положение може да докара до високо кръвно налягане, което може да претрупа бъбреците и да аргументи бъбречна непълнота с течение на времето.

7. Пиене на диетична кола или питиета с изкуствени подсладители

Според здравните експерти има тясна връзка сред потреблението на по този начин наречените диетични питиета и бъбречните проблеми. През 2009 година изследване сподели, че над 3 000 дами, които пиеха 2 или повече диетични коли дневно, имаха забележителен спад в бъбречната функционалност. За разлика от изкуствено подсладените питиета, подсладените със захар артикули не основават същия резултат.

8. Ядене на доста месо

Прекомерната консумация на скотски протеини основава в кръвта ви доста киселина, която може да аргументи ацидоза - положение, при което бъбреците ви не могат да поддържат салдото на тялото ви. С течение на времето това разстройство може да аргументи тежки проблеми с храносмилането и хронични бъбречни проблеми.

Препоръчваният дневен банкет на протеин е към 1-1,6 грама на кг телесно тегло. Така че, вместо да ядете прекалено много месо, пробвайте се да консумирате повече плодове и зеленчуци и да включите разнообразни типове протеини като яйца, риба, фасул и ядки във вашата диета.

9. Консумация на прекалено много захар и сол

95% от натрия, употребяван с храни, се метаболизира от бъбреците. Така че, в случай че ядете прекалено много солени артикули, вашите органи би трябвало да работят доста повече, с цел да се отървете от непотребния натрий. В последна сметка това може да докара до понижена функционалност на бъбреците и да докара до задържане на вода в тялото, което от своя страна може да усили кръвното Ви налягане.

Прекомерната консумация на захар също може да способства за развиването на високо кръвно налягане, както и да докара до затлъстяване и да усили риска от диабет. Това са водещите аргументи за бъбречна непълнота.
Препоръчителният дневен банкет на сол е към 3,75 грама (или 0,75 ч. л.), а за захар е към 25-38 грама (или 6-9 ч. л.). За да поддържате бъбреците си здрави, обърнете внимание на съставките, когато купувате артикули в супермаркета - обработените и опаковани храни нормално са с високо наличие на натрий и захар.

10. Пренебрегване на постоянно срещаните инфекции

Когато имате нормално заболяване като кашлица, простуда или грип, тялото ви създава протеини, наречени антитела, с цел да се бори с него. Тези молекули нормално се утаяват във филтриращите елементи на бъбреците и предизвикват инфектиране. Така че, в случай че болестта трае дълготрайно време, бъбреците ви могат да бъдат съществено повредени.

За да предпазите бъбреците си, постоянно лекувайте бактериалните инфекции вярно.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР