Бъбречно здраве за всички“ е мотото на Световния бъбречен ден

...
Бъбречно здраве за всички“ е мотото на Световния бъбречен ден
Коментари Харесай

Доц. д-р Бисер Борисов: Болестите на бъбреците са един тих убиец

„ Бъбречно здраве за всички “ е мотото на Световния бъбречен ден тази година. Той се отбелязва от 2006-та година във всеки втори четвъртък на месец март.

„ Важността на бъбречните болести произтича от това, че те се обрисуват като все по-нарастваща причина за болестност и смъртност през този век. По данни от 2017 година от платформи, учещи заболеваемостта и смъртността от разнообразни обществено значими болести, злокачествени, кардиологични, болести на белите дробове се оказва, че делът на бъбречните болести надминава 10 % от популацията в международен мащаб, и за разлика от онкологичните болести и болесттите на белите дробове, показващи неотклонна наклонност за спад в международен мащаб, такова значимо намаляване не се вижда при пациентите с бъбречно заболяване “.

Това означи пред публицисти доцент доктор Бисер Борисов, шеф на Клиника по нефрология при УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ в Плевен. По време на срещата с медиите във връзка отбелязването на Световния бъбречен ден, който тази година се отбелязва на 14-ти март.

Доц. Борисов уточни, че аргументите за това са доста, само че една от най-важните от тях е да вземем за пример застаряването на популацията на Земята, което води до увеличение на броя на хората, които имат доста болести, които могат да увредят бъбреците.

" Проучвания, направени в нашата страна, демонстрират, че относителният дял на пациентите с хронични бъбречни заболяванияе съвсем 13 %. Тези данни би трябвало да се интерпретират на фона на информацията, че бъбречните болести, водещи до терминална бъбречна непълнота, протичат без болки и други признаци.

" За страдание броят на бъбречните трансплантациив България е доста невисок като през последните годинине демонстрира значима наклонност за повишаване. У нас има единствено един център за осъществяване и следене на тази процедура и това е Центърът за трансплантология и бъбречни трансплантации, който е локализиран в " Александровска болница " в София ", сподели доцент Борисов.

Той акцентира, че най-честите аргументи за бъбречна непълнота, изискваща диализно лекуване в света и в България са захарният диабет и артериалната хипертония.

" Броят на диабетиците нараства навсякъде в целия свят като една от аргументите с изключение на застаряването е това, че хората и наедряват.

Затлъстяването е действителна пандемия - оформя се по този начин нареченият метаболитен синдром, детайл от който е захарният диабет. Всъщност множеството хора, които затлъстяват след 45-годишна възраст развиват втори вид захарен диабет ", сподели доцент Бисер Борисов.

" Понякога високото артериално налягане е единствен спокоен очевидец на протичащото се в нашите бъбреци. Болестите на бъбреците са един спокоен палач. Заболяванията, кото довеждат до терминална бъбречна непълнота нормално не протичат с болки ", предизвести доцент Борисов като добави, че наличиети на отоци по долните крака постоянно може да бъде обвързвано с първично бъбречно заболяване.

Той означи, че е належащо хората, навършили 45 и повече години да си вършат профилактични прегледи на бъбреците всяка година или най-вече веднъж на две години.

Той напомни, чеКлиниката по нефрология вУМБАЛ „ Д-р Георги Странски ” е най-старото звено на територията наПлевен, в което се диагностицират и лекуват бъбречни болести.

В тази връзка при започване на месец ноември 2024 година ще бъде маркирана 50-годишнината от основаването на клиниката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР