"Бабите и дядовците ми са с много ниско образование. Родители

...
"Бабите и дядовците ми са с много ниско образование. Родители
Коментари Харесай

Аз съм първата в семейството с висше образование, сподели Кристалина Георгиева

"Бабите и дядовците ми са с доста ниско обучение. Родители ми са приключили единствено гимназия. Аз съм първата в фамилията, която има висше обучение. От село в България до началник на Световната банка - ето по какъв начин наподобява опцията!”. Това написа европейският претендент за началник на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в профила си в Туитър.

На 2 август след 12-часови диспути Георгиева получи поддръжката на множеството държавни управления в Европейския съюз да стане европейски претендент за началник на Международния валутен фонд. Изборът беше изработен от финансовите министри на страните от Европейски Съюз, които гласоподаваха онлайн. За избора трябваше да се съберат 55% от гласовете на 28-те страни членки, което съставлява 65% от популацията на Евросъюза.

Кристалина Георгиева завоюва номинацията след дълги договаряния, при мощно разделяне сред страните членки на Европейски Съюз. Тя има зад тила си опита от Световната банка и поддръжката на Франция. Георгиева е претендент за овакантения пост на Кристин Лагард, която оглави Европейската централна банка. Фондът желае да завърши процеса за установяване на правоприемник на Кристин Лагард до 4 октомври.

Още едно затруднение има за превъзмогване преди окончателния избор на Георгиева, напомнят "Файненшъл таймс " и немският "Ди Велт ": разпоредбите на МВФ не разрешават на човек над 65 години да оглави Фонда, а през август българката ще навърши 66. Затова разпоредбите ще би трябвало да бъдат изменени. В тази връзка "Ханделсблат " показва, че Франция ще упорства за увеличение на възрастовата граница, а ФТ напомня, че в Борда на шефовете на МВФ към момента няма реализиран консенсус по този въпрос. А "Ню Йорк Таймс " отбелязва, че не е доста ясно дали Съединени американски щати ще поддържат настояването за повдигане на възрастовата граница.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР