БАБХ припомня за какво да внимават потребителитеБългарска агенция по безопасност

...
БАБХ припомня за какво да внимават потребителитеБългарска агенция по безопасност
Коментари Харесай

Преди Никулден: Как да разпознаем прясната риба?

БАБХ напомня защо да внимават потребителите

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) заяви, че стартира засилени инспекции по отношение на идния Никулден. От през днешния ден до 6 декември в това число ще бъдат проверявани обектите за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища, съобщи Българска телеграфна агенция.

Контролните органи ще наблюдават за съществуване на документи за генезис и сигурност на рибата, съблюдаване на периодите и изискванията на предпазване, сходство с условията за етикетиране, както и за съществуването на персонални защитни средства и дезинфектанти. Специално внимание ще бъде обърнато и на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Миналогодишните инспекции са открили, че множеството търговци съблюдават условията и спрямо миналата година търговците са станали по-коректни към потребителите.

БАБХ напомня защо да внимават потребителите - върху повърхността на прясната риба би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи и компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, а очите - бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

От организацията приканват потребителите да купуват риба единствено от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности, жителите могат да подадат онлайн сигнал през уеб страницата на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР