БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в

...
БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в
Коментари Харесай

Първо огнище на Африканска чума по свинете във Враца

БАБХ удостовери огнище на Африканска чума при домашни прасета в нерегистрирано персонално стопанство, в което се отглеждат 4 прасета, в град Мизия, община Мизия, област Враца. Сигналът за нараснала заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по сигурност на храните-Враца от регистриран ветеринарен доктор. Взетите проби от свинете са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), през днешния ден, 15 юли 2019 година
 В Бургаско стартира евтаназия на животни поради чума по свинете  7 опита за експорт на месо от инфектираните зони, нови случаи на Африканска чума бяха доказани в Плевенско
Това е първият случай на домашни прасета с позитивни проби в региона.

В рамките на дейния контрол в област Плевен, АЧС бе доказано и в персонално стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Стартира засилен клиничен и лабораторен контрол в основаните зони на ограничаване. Клинични прегледи и лабораторен контрол ще бъдат осъществени в обитаемоте места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от открита умряла, в резултат на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ още веднъж припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР