БАБХ потвърди две нови огнища на Африканска чума при домашни

...
БАБХ потвърди две нови огнища на Африканска чума при домашни
Коментари Харесай

Африканската чума стигна и Русе, откриха две огнища

БАБХ удостовери две нови огнища на Африканска чума при домашни прасета в област Русе в персонално стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани прасета – село Ценово,, както и в записана фамилна плантация вид А, в която се отглеждат общо 19 свине, в село Пет кладенци. Взетите проби от свинете са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), през днешния ден, 16 юли 2019 година, написа Булнюз.

``
реклама

До този миг в област Русе не беше установено болестта АЧС при домашни или диви прасета. Отново в област Плевен бе доказана АЧС в персонално стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за подозрение за заболяването. Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС.

Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване. Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол. БАБХ още веднъж припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта.

Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и др. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР