БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни

...
БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни
Коментари Харесай

Потвърдиха две нови огнища на чума по свинете в област Русе

БАБХ удостовери две нови огнища на африканска чума при домашни прасета в област Русе в персонално стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани прасета – село Ценово, община Ценово, както и в записана фамилна плантация вид А, в която се отглеждат общо 19 свине, в село Пет кладенци, община Бяла. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Взетите проби от свинете са доказани като позитивни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) през днешния ден. До този миг в област Русе не беше установено болестта АЧС при домашни или диви прасета.

Отново в област Плевен бе доказана АЧС в персонално стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за подозрение за заболяването.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.

БАБХ още веднъж припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.

АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР